I Love Cetaphil !

Wink wink!. Banyak la pulak post hari ini kan.. Memang banyak pun benda nak diceritakan. Cuma malas atau rajin. Ada mood dan tak ada mood je. Lagipun, maklum sahajalah. Orang ade layout baru untuk blog. Tu yang batak sikit nak tulis banyak-2 hari ini. Hahaha

So hari ini. Eh bukan. kali ini. Kalau hari ini. yang ini dah masuk post ketiga dah buat hari ini. Tapi takpelah. Janji aku puas. XD

Kali ini nak cerita pasal pencuci muka. haha.. Tetiba je rajin sangat nak promote barang ini kan. Kih3..

Oh oh oh.. tu dia gambarnya.. 

Cetaphil Gentle Skin Cleanser..Made in Canada.. haha.. :P 


Best wooo pakai pencuci muka ini. Sebenarnya bukan boleh guna dekat muka jer. Badan boleh, tangan boleh.. semua la kiranya. Tapi aku guna untuk muka ngan tangan jer. :D kadang-kadang kalau gedik tu pakai untuk badan gak. tapi tak syiok sgt untuk badan. sebab tak berbuih banyak. hahaha. 

Kalau korang semua nak tahu. Pencuci muka yang bagus adalah bila kita pakai. Tak ada buih lagi bagus. Tips ini dapat dari doktor dermatologist. Sebab aku pernah ada masalah kulit. So pergi jumpa doktor la. Mereka kan pandai bab ini. :D

Yang gambar aku tunjuk tu. Saiz dia sedang-sedang je. Tapi yg tu dah habis dah. 1 bulan setengah habis. Sebab aku pakai bila aku rasa nak cuci muka. :P Sebelum amik wuduk tu aku pakai la.. Ahaks. Mana tak cepat habisnye kan. :P Kalau korang pakai. 2/3 kali tu. Maybe akan tahan dalam 2/3bulan camtu. Tapi yang botol ni aku refill balik dan bawa ke mana-mana bila aku keluar. Hehe. Sebab saiz dia kecik sikit dan kalau nak sembahyang ke nanti. Senang sikit.. 

Tapi sekarang aku beli yang saiz paling besar tu. Haa.. itu dah masuk 2 bulan setengah aku pakai tak habis-habis lagi. Ada lagi setengah botol.. Seronok pakai cleanser ini. tak macam brand yang lain. Maybe la mahal sikit. Tapi mungkin lebih untuk 4 bulan.. kalau tambah tolak darab bahagi sumer tu. Sama je harga dia dengan brand lain.

Yang bestnya tentang pencuci muka ini. Ianya lembut bila diusap ke muka.. Lagi-lagi di pipi.. terasa kelembutannya.. hahaha..

Apa-apa maklumat yang korang nak tahu. Or nak try cuba ke nantikan.. Korang boleh baca sendiri dekat website dia. Ada macam-macam pilihan. Nanti aku nak beli pulak moisturizer dia. Yang bestnya moisturizer dia. SPF tinggi ooooo.. Terbaikk.. :D


(kemaskini)

Ni sambungan dia.. sebab aku tengok ramai yang nak tau lebih lanjut tentang cetaphil ni.. so untuk korang yg nk tahu.. 

Harga cetaphil ni tak tentu. ikut jenis2 farmasi.. 2 botol yang besar yang boleh bertahan selama 4 bulan tu.. lebih dari 4 bulan actually.. dengan harga RM80 below.. 2 botol k.. so memang berbaloi habislah.. kalau dekat guardian or watson kadang2 ada sale.. so beli la time waktu sale.. hihi.. pencuci muka ni kiranya boleh dikatakan gak mahal.. huhu.. tapi tak salah pun kalau nak beli.. sebab elok dan berkesan.. :)

lebih elok kalau beli yang botol besar terus dari botol kecik macam gambar dekat atas tu.. mahal gila kalau beli yang kecik dan cuma dapat sebotol je.. =.=

untuk maklumat korang jugak.. cetaphil yg jenis aku pakai ni.. jenis biasa.. yang semua jenis kulit sesuai.. tak kira la normal,sensitive,acne,oily.. semua boleh.. ok..? dari yang baby sampai ke tua pun boleh.. dan untuk maklumat korang jugak.. cetaphil ni tak pedih mata.. so kalau terkena mata or bila korang cuci muka.. then tetiba jer nak buka mata waktu tu.. eventhough buih2(takde buih sgt sbnarnye =.=) ada dekat dekat mata.. its ok.. ia takkan memedihkan lagi dipedihkan.. so selamat.. hehe

Kalau korang nak tahu jugak.. cetaphil ni byk jenis product dia ada.. but dekat malaysia ni mcm dilimitkan sedikit.. so macam sadis gila jugak la.. kalau korang nak beli jugak yang product lain lain tu.. korang kena beli online.. itu sahaja candangan yang aku boleh berikan.. huhu..

untuk kulit yang berjerawat tu.. nak syorkan jugak la brand ni.. Clinelle.. just beli toner untuk acne dan jugak moisturizer dia.. kalau rasa nak cepatkan jerawat tu hilang.. guna la yang ubat pimple dia tu.. ok? but still pencuci muka.. hanya Cetaphil dihati.. ^.^

update (Dec 2016)

for ladies and gentleman semua.. luckily aku dah kembali gunakan cetaphil again after bertahun tak guna  maybe dalam setahun lebih camtu.

dalam 2 tahun tu boleh dikatakan muka tak berapa nak stable..muahaha.. jerawat naik dan turun selepas bertukar.. ala biasalah beb  perempuan semua nak cuba. pantang ada duit sikit nak try benda lain.. normalkan.. 
nak dijadikan cerita.. dah fade up dengan semua.. kembali balik guna cetaphil..sebab jerawat memang da semakin worse gila dan parut jangan cerita..

Kali ni nak ajar step untuk yang menghadapi masalah jerawat dan parut kronik dan tak kronik.. adil sikit untuk yang acne sikit tapi kepoh sekampung  hik3..

benda yang wajib ada 
1. cetaphil 
2. ubat jerawat  ikut korg la nak beli apa pun yang best setakat ni dan berkesan bila bersatu dengan cetaphil adalah TOPICIL
3. ubat parut Hiruscar - Acne post (amaran: beli yang dia tulis acne post  jangan memandai beli yang lain sbb ni khas untuk acne tau)
4. amiklah vitamin C yand ada tambahan rosehip.

Reason untuk benda point 2,3 dan 4

point 2
kenapa guna topicil.. sebab ubat ni jugaklah yang aku guna dulu masa jumpa doktor pakar kulit masa tahun 2009 dulu2 tu.. then aku da experiment da guna ubat jerawat lain.. maybe kulit aku ni sensitif nak mampuih.. degil sangat.. guna nixoderm pun tak berapa nak jadi sangat tapi okey lah.. tapi bagi aku kalau pakai malam keesokannya bila lepas bangun tu muka terlalu berminyak.. so i dont like it..
but beware okey darling2 semua. 
nak guna topicil ada cara.. jangan kau redah jer.. sbb ada pros and cons dia kalau kau redah je
first bila da beli tu baca arahan nak guna. kalau tak reti aku ajar jugak dkt sini

dah beli tu tekan dulu dekat span supaya air topicil tu boleh serap dekat span.. korg tekan sampai bunyi klik camtu
bila da cuci muka dengan cetaphil bersih2 dan lembut tu.. korang apply topicil.. korg nak apply satu muka pun takpe tapi untuk kawasan jerawat je.. hihi..
Amaran lagi.. jangan dekatkan span tu or liquid tu dengan hidung kau.. sebab bau dia kuat sikit.. maklumlah acid.. kau carik semua ubat jewarat pun acid jugak. so kalau nak pakai tu biar pengudaraan masa korang apply tu baik.. okey? contohnya depan kipas ke or ape2.. tapi liquid ni cepat serap or hilang di environment
so aku suggest  tahan skit bau dia then dab2 kan span tu dekat jerawat korg.. 
apply pagi dan malam dan jangan over nak lebih2 sebab boleh buat korg diarrhea tau.. lagi2 korg baru nak try benda ni..paham..

point 3
aku da try byk jenis da ubat parut.. dermatix pun x jalan okey.. bykkn lagi jerawat ada lah.. sebabnya.. jerawat ni pandai.. kau beli mahal mana pun ubat parut.. jerawat tambah jugak sebab salah guna..haa  bijak sangat camtu la jadi

ubat part cannot cannot cannot guna bila ada jerawat sebab tu aku suruh korg pakai hiruscar-acne post  sebab dia khas untuk jerawat. so bila lepas apply topicil dan benda tu dah kering.. baru korang apply ubat parut.. tapi guna ubat parut ni bila jerawat korang da kecut.. jangan bila dia aktif kau rajin letak.. sabar sikit untuk beberapa hari okey..

point 4..
vitamin c ni bagus untuk kulit.. nak putih pun makan vitamin c.. so recovery korang semakin cepat kalau consume supplement.. maklumat lanjut google la sendiri.. tapi aku suggest yang ade rosehip.. sbb aku sendiri ade buat kajian tentang rosehip ni.. sebab fyp diploma aku ada kena mengena dengan bunga ros dan journal2 yang penah aku baca memang banyak jumpa pasal rosehip dan feedback dari pembacaan aku adalah positif ye.

thats all untuk update kali ni.. sekarang setelah sebulan aku praktikkan pengunaan cetaphil dan benda2 ni.. alhamdulillah dah okey balik.. merasa la dapat kulit macam dulu.. fuhhh..



Saya sayang Anda :D

58 comments:

  1. Untuk baby yang ada enzima pon elok.. telah disyor oleh doktor pakar

    ReplyDelete
  2. kalau ada jerawat berapa lama eh boleh hilang ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg jerawat ni.. Dia x tentu jugak.. Better consult dgn doktor pkar kulit.. Nnti dia akn bg ubat yg spesifik utk matikan jerawat.. Tpi majoriti doktor akan bg cetaphil ni as ur pencuci muka.. Ok? :)

      Delete
  3. boleh tau dekat mana farmasi yang awak beli ?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana2 farmasi pun ade.. :D kat guardian ada..watson ada.. caring pun ada.. majoriti.. setiap farmasi ada.. =)

      Delete
    2. Ok.. Thanks for the information.. ^_^

      Delete
  4. kalau kite umur 14 kite boleh pakai x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat digalakkan utk pakai.. :D ada kawan akak.. kulit dia cantik sangat.. gebu gila la.. then kiteorang tanya dia.. dia guna pencuci muka ape.. pastu dia cakap la dia pakai cetaphil.. masa tu.. akak tak tau pun brand tu ape.. sampai la akak jumpa doktor.. =)

      Delete
  5. salam...sy pn mcm nk guna jgk produk ni,kuikuikui,,,,ap beza oily skin cleanser dgn gentle skin cleanser ye?dkt blog rmai yg guna gentle cleanser...mne yg better?huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. klu kulit awk jnis yg berminyak sgt2..so.. gunalah oily skin cleanser.. klu guna gentle skin cleanser pun boleh jer.. saya pun guna gentle even ada oily skin.. :D

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. slm akak guna clinelle blemish clear ye untuk hilangkan jerawat saya pn gna yg tu jgak toner ngan moisturizer clinelle ni ok tak?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlu guna yg tu.. skrg x dah. guna moisturizer ngn toner dia je.. hihi.. ok sgt.. :D

      Delete
  7. salam. kalau untuk lelaki pun ok ye? btw sy pakai set Biotherm Homme (T Pur). Sangat berkesan jugak.. dulu sy takda jerawat. sejak dah umur 26 tiba tiba pula ada.. hormon bergelodak kot haha.. tapi sedikit lah dalam 2 biji satu satu masa. lepas guna Biotherm, terus ok. jadi untuk menjimatkan wang pd masa hadapan, ingat nak cuba Cetaphil ni.. macamana plak dgn toner/moisturizer bagai...? tak payah ye kalau dah pakai produk ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. lelaki kalau pakai pun ok je.. rasanya takde masalah.. tapi cetaphil ni not specially for acne.. menyeluruh sebenarnya.. kalau untuk acne.. tak jual dekat malaysia.. kena beli online.. cetaphil takde toner.. tapi ade moisturizer..
      kalau nak try la.. just beli pencuci ni then beli la toner n moisturizer yg dah biasa pakai tu.. kalau campur rasanya xde masalah pun.. tapi jangan salahkan sy.. sy bukan doktor.. hihi.. hanya cadangan la.. :D sebab sy pun campur jugak produk lain.. cetaphil just for my cleanser..

      Delete
  8. assalamualaikum,dah brape lama pkai produk nie..n kesan yg cik nmpak dlm brape lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. 3 tahun rasanya.. sampai sekarang guna lagi.. :) sebab pernah try gak pencuci muka yg lain.. tapi tak mcm guna cetaphil.. mungkin sbb dah biasa kot.. so bila guna pencuci muka yang lain rasa x sedap..

      kesan ape? tak faham.. haha
      kalau kata nak hilang jerawat tu maybe kena guna ubat jerawat or awak boleh try guna bedak sejuk.. it much better..
      kalau kesan bila lepas guna tu.. awk boleh rasa lembut kulit tu.. tapi mungkin kalau first try.. rasa macam tak bersih je muka.. tapi sebenarnya dah bersih dah.. sbbnya cetaphil ni tak berbuih.. so memang rasa sebelum guna pencuci dan selepas guna tu rasa kulit macam sama je.. tak macam pencuci muka yang lain.. sebelum dan selepas guna akan rasa lain.. :)

      Delete
    2. assalamualaikum,...sy nak tambah sikit..ehehhe nk sebok jg kt sini...hurm sy pengguna baru cetaphil...x sampai setahun rasanye..tp hasil sgt2 memuaskn...kulit sy jenis very2 sensitif...so try yg ni memg sgt2 bersyukur...soft je pkai...muke sekrg pun dah kurang jerawat n jerwat pun tkut nk kluar dah..ehhehe...:)

      Delete
  9. Replies
    1. dkt farmasi guradian or watson ke ada je jual.. :)

      Delete
  10. toner pakai jenama apa eh? Plzz balass

    ReplyDelete
  11. Moisturiser pulak pkai ape?

    ReplyDelete
  12. tumpang tanya, moisturizer and toner jenama apa yang bagus ya ?

    ReplyDelete
  13. Lepas pakai cetaphil muka kusam and jerawat timbul ;'(((((

    ReplyDelete
  14. Saya dah lama tak pakai apa2 cleanser, kalau keluar just pakai cream dengan bedak tabur silky white saya tak suka pakai bedak compact, lepastu saya buat research kat Google nak tengok product apa yg bagus last saya tengok cetaphil dia punya feedback sangat bagus saya terus beli tapi hasil dia mengecewa kan muka saya jauh lagi teruk dari masa tak pakai apa2, macam mana niiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. cetaphil sbnarnye bgus.. tpi kne cuci dgn kerap ataupun kne cuci sampai bersih.. sbb dia bukan liquid biasa.. mcm gel tekstur dia.. so preferring u bli sabun buku cetaphil and use this cleanser..

      Delete
    2. Same with meee, muka i ggila terok okay. Jgn kata i tak cuci bersih, i sangat mementingkan bersih muka okay, tak menjadik i buat, muka terok gak, i try 3kali sehari, but yup the same thing happen, then i stop yeah skin i okay balik but tak oke mcm mula2 dulu, google and see cetaphil is doing nothing to your skin , dermatologist sarankan sbb tak ada pewangi and bende yg kurang menyenangkan but so on, yup cetaphil is doing nothing to your skin, nothing benefit, take my advice seriously 👎

      Delete
    3. Yuyu rafee... seems like u r totally depends on cetaphil to reduce yr acnes.. cetaphil function untk membersihkan muka u saja.. mmg takde function lain spt whitening, and so on. Untk reduce yr acne u need to find other alternative such as apply some acne gel like banzac, oxy10 etc on the target area. U cannot totally depends on cleanser to reduce yr acnes.

      Delete
  15. Saya pun baru pakai dlm 2 mggu lbh..tp dah naik biji2 halis di dahi n jerawat halus...muka bertambah myk...huhu...adakah ni normal utk pengguna baru?

    ReplyDelete
  16. Sya bru bli smlm...try cuci mmg smooth je kulit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak menjadik bagi saya 👎 i want my face back!

      Delete
  17. Mmg produk ni yg saya cari...
    tq info...

    ReplyDelete
  18. Lepas pakai cetaphil jerawat dah kurang. Malam saya pakai benzoyl peroxide. Memang berkesan.

    ReplyDelete
  19. Try pakai aiken bagi yg xsesuai dgn cetaphil.sbb aiken pon bagus jugk utk kulit berjerwat.guna satu set.sy dh cuba memang berkesan.mula2 just guna pencucije.bile rasa serasi baru beli satu set.murahje kt guardian.

    ReplyDelete
  20. hi, kita pun pakai clinelle. dia punya cleanser pun sedap je. smooth je dkt muka. tp nanti saya nak try cataphill tu. macam menarik

    ReplyDelete
  21. Untuk sensitive skin apa yg sesuai ye? Thanks in advance

    ReplyDelete
  22. Saya Nak beli feminine wash Kat farmasi maksud saya untuk mencuci vagina....kenapa farmasi syorkan saya pakai cetaphil ni

    ReplyDelete
  23. Saya pun guna cetaphil... Dah 3 thn lebih... Muka berjerawat dah kembali kpd asal... Untuk muka saya ni.. Untuk kulit berjerawat lbh kurg 3-6 bulan kita dah dpt tgk perubahan... But, must be consistent penggunaannya... Dah cuba mcm2 produk dari yg mahal mahu pun yg murah... Cetaphil juga yg berkesan... Tu pun sebab hasil google blog org... Hihihi...

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Maaf sy nk tanya la kan? Jerawat sy ne dia macam jadi isi tu kat salam kulit tau!!. Kalau pakai cetaphill ne berkesan ke? Or ada produk lain yg lagi berkesan? Pls answer me

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better pegi buat chemical peeling kt klinik, dia brasakn glycholic acid.. Sy pn kena mcm sis jugak la jenis jerawat dlm kulit bengkak2.. Dh la sakit, merah2, nk hilang mkn mase 1 bulan kadang2 tpi xprnah surut la.. Hilang yg nie, kluar kt sana, hilang yg sana, kluar yg sini smpai bralun2 dh kulit muka rosak n brlubang2 n pori besar.. Last2 sy g buat chemical peeling.. Mse 1st treatment xnmpk sgt kesan dia, msok 2nd treatment jerawat mula masak n timbul kt prmukaan kulit.. Nk msok ke 3rd treatment muka dh start clear.. Jerawat still kluar tpi sgt2 kurang brbnding dulu.. Muka sy teruk gila sis, sy nie lelaki tpi nk jugak muka bersih.. Sedih gila oooo..

      Delete
    2. Better pegi buat chemical peeling kt klinik, dia brasakn glycholic acid.. Sy pn kena mcm sis jugak la jenis jerawat dlm kulit bengkak2.. Dh la sakit, merah2, nk hilang mkn mase 1 bulan kadang2 tpi xprnah surut la.. Hilang yg nie, kluar kt sana, hilang yg sana, kluar yg sini smpai bralun2 dh kulit muka rosak n brlubang2 n pori besar.. Last2 sy g buat chemical peeling.. Mse 1st treatment xnmpk sgt kesan dia, msok 2nd treatment jerawat mula masak n timbul kt prmukaan kulit.. Nk msok ke 3rd treatment muka dh start clear.. Jerawat still kluar tpi sgt2 kurang brbnding dulu.. Muka sy teruk gila sis, sy nie lelaki tpi nk jugak muka bersih.. Sedih gila oooo..

      Delete
  26. Salam sy nk tanya cetaphil ni blh hilangkan sunburn tak

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum , nak tanya boleh ? mula2 pakai cetaphil memang akan keluar jerawat dan kulit muka jadi berminyak ke ? its that normal ?

    ReplyDelete
  29. Sis klau di muka Ada biji2 jerawat boleh pakai kah

    ReplyDelete
  30. Sis klau di muka Ada biji2 jerawat boleh pakai kah

    ReplyDelete
  31. Sis klau di muka Ada biji2 jerawat boleh pakai kah

    ReplyDelete
  32. sy pn dh start pkai cetaphil ni.mmg xde buih lmbut je muka bila cuci.sbb kulit sy kering n merah2 sbb pkai local produk.skrg alhmdulillah merah2 mcm trbakar dh ok.

    ReplyDelete
  33. Assalam, nak tanye,cetaphil ni just ade jenis sabun mcm ni je ke or ade brgn set lain ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada pelembap , sabun buku , pencuci muka ja kalau nda silap

      Delete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. tumpang tanya, cetaphil boleh mencerahkan kulit tak?

    ReplyDelete
  36. Klinik mana kt kl yg ade jual ek sbb beli kt klinik bleh claim hehee

    ReplyDelete
  37. Susah nak cari brand topicil ni kebanyakan farmasi tak jual.
    Dulu awal zaman 2000an akak guna brand topicil memang berkesan sangat2. Time remaja biasala jerawat memang byk. Pencuci Cetaphil pun not bad tapi kalau yg untuk kulit jerawat cuba try brand cosrx yg ni memang khas untuk kulit bermasalah.

    ReplyDelete
  38. Brand apa vitamin c yang ada rose hip tu ye? Selalunya rose hip ni ada orang buat teh juga..sedap gak :)

    ReplyDelete




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...