AS120 Diploma Sains


Haaa.. Chakk.. :D hidup lagi tuan tanah blog ni kan.. teruja tak? haha..

Sebenarnya.. aku memang dah tak ada masa nak update cerita sangat. Untuk pengetahuan korang. budak AS120 aka Diploma Sains ni.. bukan semudah yang korang sangka. (nampak macam kejam tak? haha) Eventhough kami adalah budak DIPLOMA sahaja.. tapi aliran sains ni sangatlah berat. Aku ni dah suka buat mimik muka letih. Jadual tak yah nak cerita la.. memang padat gila. dengan belajar biologi, kimia, fizik, math yang memerlukan seluruh anggota fizikal dan mental berganding bahu menjalankan tugas masing-masing. Cewaaahh..

Aku malas nak terang pasal silibus yang UiTM baru keluarkan..  Sebab nanti waktu Minggu Destini Siswa (MDS) Banyak kisah pasal OBE ini.. So korang boleh dapat input sebanyaknya waktu tu.. Sampailah korang nak termuntah.. Dengan waktu orientasi yang sangat mengantuk.. Waktu yang sangat best untuk tidur waktu tu.. kih3..

Nak dijadikan cerita.. Bagi yang amik Diploma Sains ini.. Aku hanya boleh cerita pasal Semester 1  dan 2 jer lah.. sebab aku dalam semester ini kan..

Subjek yang korang akan amik ialah..

semester 1
  • BEL 120 (a.ka. english)
  • CTU 110 (a.k.a agama)
  • BIO 121
  • CHM 160
  • PHY 110
  • MAT 133 (a.k.a pre calculus)
  • HBU
semester 2

  • BEL 260
  • BIO 150 
  • CHM 256
  • CTU 151
  • HBU 124
  • MAT 183 (CALCULUS 1) berbelit2 otak nak pikir jalan kira.. =.= frust!
  • PHY 210
semester 3

  • BEL311 - ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES ( 3.0 )
  • BIO200 - INTRODUCTION TO TISSUES, CLASSIFICATION OF LIVING THINGS AND ECOLOGY ( 4.0 )
  • CHM270 - PHYSICAL CHEMISTRY ( 4.0 )
  • CTU211 - SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM ( 2.0 )
  • HBU134 - RED CRESCENT SOCIETY III ( 1.0 )
  • MAT238 - FOUNDATION OF APPLIED MATHEMATICS ( 3.0 ) aka calculus 2
  • PHY150 - ELECTRICITY AND MAGNETISM ( 3.0 )

Bagi aku.. Kursus ini tak lah seteruk yang aku cakapkan awal-awal tadi.. hihi.. Cuma yang penting korang kena usaha.. Tak usaha.. Semua tak akan menjadi.. Dan ada kalanya korang akan mula cemburu dengan kawan sebilik korang yang selalunya banyak rehat dari korang.. Mungkin kursus ini penat sikit. Tapi berbaloi.. Lagi-lagi bila korang nak sambung degree nanti.. Sebab kursus sains ini sangat meluas.. korang nak amik medic? no hal.. kursus ni boleh ke medic.. janji pointer bagus..
nak amik farmasi? takde masalah..
nak amik forensik? takde masalah.. sebab ni semua ada kena mengena dengan sains.
So, mengapa masih tawar hati nak amik course ni?
[citer je lebih aku ni.. haha.. dulu beria ia nak berhenti.. tapi nak wat camne.. nak berhenti je ada yang menghalang.. nampak tak? Allah dah tentukan rezeki seseorang.. ;) ]

Semua yang korang akan belajar nanti adalah dari basic.  So kalau korang dah lupa sikit ke kan waktu amik SPM dulu. Dont Worry! Yang pastinya classmate korang pun sebenarnya 2x5 je.. tapi nak tau dia pandai ke tak.. tengoklah kerajinan dorg membuat tutorial dan kefahaman tentang sesuatu topik. Ok? Dan macam biasa dip sains ini subjek2 dia lebih mendalam sikit tentang semua yang bakal korang belajar. Itu je lah.. So,apa yang korang perlu buat. Terimalah dengan redha ilmu ilmu yang banyak tu.. :D jangan gentar, jangan takut, jangan risau.. 

Semua subjek tu seronok tau.. herherher.. especially fizik,bio,kimia and math.. cayalah cakap aku.. Jadi belajarlah elok-elok.. selamat menempuh alam universiti.. =)

update (DEC 2016)
sebab banyak mangat komen dan tak terbalas sebabnya lama tak update blog.. nak cerita sikit.. adik2 jangan malas ye baca komen2 yang da penah post dulu.. sebab ada dah penah tulis. tapi jangan terasa kalau macam ni sebab lagi kesian kalau akak tak bukak lagi blog.. kalau ada yang rajin bagi feedback takpe.. kalau sepi je korg rasa diploma ni macam teruk.. tak nak macam tu okey..

diploma ni best.. lagi best dari degree..itu je mampu cakap.. mana nak dapat kawan yang baik dan suka tolong sesama kita..

memang tak ramai nak join diploma sains.. sebab semua rasa diploma sains je.. who cares.. pengalaman kau takkan dapat mana2.. tapi bila degree kau rasa bersyukur sbb pengalaman mengajar korang jadi lebih perfect. sbb kau da dibiasakan untuk buat betul masa diploma.

tapi yang tak best.. kos degree yang memendekkan tempoh belajar korang masa degree sangat sikit.. itu je.. yang lain semua best.. tak tipu.. jujur sangat2.. :)
so lama la sikit korang belajar.. tapi takpelah.. belajar tu sampai tua pun takpe.. janji setiap hari kau belajar.. dapat pahala kan.. think positive.. ada sebab kenapa semua berlaku.. Allah dah aturkan semua.. So jangan risau apa orang kata.. 


fmi: twitter/wechat: aurafyrah
Saya sayang Anda :D

183 comments:

  1. Hi saya dulu wktu spm amik sains tp skrg tgh amik accaunt..baru jer start blajr tp sbb benda baru jd rse mcm xde confident lg..pastu buat rayuan utk UPU dpt plak diploma sains..rsenyer camner ekk confuse..sbb dulu kita minatlh nk jd farmasis tp chemistry x bagus plak sbb rse lbh baik prgi accaunt..saje nk tnye pendapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi jugak.. hihi..
      rasa dia sama jer.. semua course susah..
      macam akak.. dulu pun nak jadi biologist.. tapi biology x bagus.. sekarang ni rasa macam dah ada haluan sikit. tapi masih samar2 lagi.. sebab akak baru semester 3.. and alhamdulillah.. 2 semester yang lepas.. akak boleh buat.. subjek bio pun ok.. meskipun hati tak minat sangat yang penting kita ada usaha.. lagipun akak pun macam adik jugak.. dulu akak dapat matrik(sains) n diploma sains.. lepas tu akak buat solat istikharah.. cuba try ok? =) mana tau kalau rasa senang hati je bagi satu2 course.. mungkin ada hikmah.. ^^

      Delete
  2. makin semangat nak amik dip sains hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. bagus2.. cuma jangan cepat mengalah ok? bagi akak la.. mungkin course ni penat sikit (tapi rasanya semua course penat dan susah) walaupun banyak halangan.. walaupun rasa macam nak berhenti.. dont give up.. push and keep pushing.. Allah takkan membebankan hambanya dengan perkara yang tidak mampu mereka lakukan.. =) He knows that you're strong.. so why give up? ok? ^^

      Delete
  3. HBU 124 tu blaja ttg apa ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. HBU tu kokurikulum.. semester satu pun ade.. tapi x ingat kot.. hihi..

      Delete
  4. Akak ssh x dip sains neyh????argh confuse lha nk amek ap??sya tyme fom 5 amek aliran sains..tp mrkah dy ehem2 tp x fail lha..seriously sua x taw nk plih ap..

    ~~>SHUD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi comel.. hihi..
      nak kata susah.. semua course susah dik.. akak dulu pun form 5 ya rabbi.. markah jgn citer la.. bio chm tu antara yg corot.. D dan E dalam tgn la kalau exam biasa tu.. hahaha.. spm pun bio ngn chm akak dpt C+.. tapi sebenarnya ok je amik dip sains ni.. cabang dia meluas.. konsep dia pun sama je mcm matriks.. cuma matriks 1thn dgn 2 thn.. cuma dip sains ni 3 tahun.. lebih input dan lebih selamat.. cumanya kena sabar la.. tpi skrg dip sains cuma 5 sem.. which is 2 thn stgh.. kalau rasa aliran sains tu susah waktu skola.. insya-allah.. masuk u sebenarnya x susah mana pun.. sbb kebanyakkannya semua yg kita dah belajar.. just kita rajin atau tak je dkt U.. dlm course ni pun ade je nnti yg dri matriks masuk dip sains.. dari asasi sains pun ada.. sebab dorg x dpt catch up dkt asasi, so dorg transfer dip sains.. ape2 pun.. kalau adik rasa cita2 adik tu ada cabang sains..lps tu result spm mcm x dpt terus smbg ke cita2 tu.. then isi UPU nnti letak la diploma sains.. lepas tu struggle betul2 dkt diploma sains.. then sambung la kpd course yg adik minat tu.. insya-allah.. Allah permudahkan.. ok? :)

      Delete
    2. Kak kalau spm chm dpt c+ pastu amek dip sains bleh smbung dgree dentistry,medic,frmasi x?

      Delete
  5. assalamualaikum akak :) kalau lepasan diploma sains ni, bnyk pesaing tak kalau nk sambung degree pergigian? kite memang kene fight dgn course mates sendiri dan budak2 lepasan matriks dan asasi la kak ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam comey.. ermm.. macam biasa la.. sentiasa ada saingan.. tapi kalau adik buat elok2 utk setiap sem.. dpt cpga tggi.. sng je kalau nak sambung dentist.. :)

      Delete
  6. salam . saya budak aliran sains tulen . nak tanye kak , if nk amek dip in sci , result spm mesty a semua or mcm mane tuh ? kalau ada c ? tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alakumussalam.. eh.. boleh je klu ade C pun.. akak dlu pun bkn straight a's.. ade dua C.. subjek sc lg.. hihi.. klu result straight better apply asasi sains.. :)

      Delete
  7. salam akk,akk ada x nota2 yg k di turun temurunkan..hehehe,,sama x silibus ngan bdak matrik/ asasi blaja? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. ade je nota.. tapi hard copy.. yg soft copy rasenye dah delete.. tapi silibus budak matrik ngan asasi blaja lain sikit.. matrik lebih kurang macam spm jgk.. cuba lebih dalam sikit la.. klu diploma ni lagi mendalam tpi x secepat mcm matrik.. asasi not sure.. ;)

      Delete
  8. assalamulaikum, kak. saya skrng ni tgh confius la nk pilih kos apa . saya ni pelajar spm 2013 . saya ambik sc tulen . tp skrng saya tk tau samada nk smbng ke sains ke tk .. apa pendapat akak klau saya smbng dlm dip sc ni ? saya kimia selalu dpt c klau exam, bio pun sama . tp saya ni jenis tk suka menghafal . fizik plak, hmm, gagal terus . huhu . sedihh .. akak rasa dip sains ni ok tk dgn saya . terima ksh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. erm.. first skali akak nak tnye.. adik minat tak sains? hihi.. sebab course dip sains ini memang 100% belajar sains macam spm dulu.. lepas tu ada tambahan subjek lain jugak.. kalau adik rasa macam ada minat untuk ke arah sains.. contohnya nak jadi ahli farmasi ke, nak amik medic ke.. tapi spm macam tak boleh nak gi kan.. adik digalakkan amik dip sains.. tapi nanti kena la struggle sikit.. kalau adik tak suka menghafal.. susah jugak ni.. sebab bio memang kena menghafal syg.. macam akak.. menghafal tu pun kurang sikit.. hihi.. lebih kepada mengira.. tapi tu la.. akak push jugak.. sebab apa-apa pun kita kena berusaha... =) ok?

      Delete
  9. assalamualaikum..nak tanye sikit..ade x nota2 CHM256,PHY210 n bio150??kalau ade blh tlg sent x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. nota semester 2 takde.. kebanyakkan nya hard copy je.. dah try carik dekat i-learn? kat situ pun boleh download.. =)

      Delete
  10. Assalammualaikum kak , nak tanya laa kalau belajar diploma sains nie nanti bole tak sambung belajar dalam dietetik pulak ?? Tolong jawab ye , terima kasih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. boleh je.. senior akak byk yg smbg diett\etik lps amik dip sains ni.. :)

      Delete
    2. Akak kalau course dietetik ramai tak pesaingan ? Pointer kalau nak sambung belajar dalam dietetik nie kena dapat berapa ? Terima kasih ..

      Delete
  11. Kak..saya ingin masuk diploma sains..kmudian ign mlanjutkn ijazah utk jd cikgu kimia? Hmm boleh kh kak? Trima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya-allah boleh.. nnti waktu degree apply la bidang yg major kpd chemistry.. lps tu boleh je apply kat maktab perguruan.. :)

      Delete
  12. salam..akak klau kita nak ambek medik brapa thn pulak selepas tamat diploma sains ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. standard utk jadi doktor klu x silap dlm 4/5 tahun.. sbb kalau doktor susah syg nak kurangkan credit hour.. takut bljr brpe tahun nnti patient lingkup bahaya jugak.. hihi

      Delete
  13. salam..nak tye.hanya diploma sains je ke yg melayakkan kite memohon ijazah dlm pergigian/farmasi/medic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. kalau ikutkan kalau amik diploma.. yes.. memang diploma sains je.. sbb dlm diploma sains.. kita belajar semua.. kalau yang lain..matrik dgn asasi sains pun boleh..

      Delete
  14. salam kak , saya minat betul sangat dengan sains tapi selalu tak dapat markah bagus , saya ni taklah pandai pun . physic&Bio B , chemistry D Agaknya kalau ambil kos dp sains ni ada tak peluang kalau nak jadi geologist ke biologist ke meteorologist ke ??
    Saya ni nak struggle kat U nanti cuz frust menonggeng gila result spm terukkkk . by Mr Whatever

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. insya-Allah boleh.. kteorg yg amik diploma sains ni ada je yang spm gitu-gitu je.. :) kalau tak pun adik masuk la matrik.. tpi kena struggle la.. dptkn pointer tinggi.. kalau pointer rendah susah jugak amik degree bidang geologist or biologist ke meteorologist.. jgn frust2.. byk lagi peluang.. :D

      Delete
  15. asslamualaikum kak. saya lepasan spm 2013. saya tak ambil bio. saya ambil chemist fizik dengan addmath je. subjek chemist dan fizik saya dapat C. nanti kalau saya ambil dip sains macam akak, susah tak nak belajar bio tu? sebab saya takda asas bio lagi sebelum ni. apa pendapat akak? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. tak tau la nak kata susah ke tak dik.. adik suka menghafal? bio ni lebih byk menghafal dan faham.. akak pun susah nak terangkan situasi dia.. sbb akak terpaksa jugak push all out untuk semua subjek.. =) lagipun adik jgn risau.. sbb masuk U nanti kita belajar dari basic.. tak semua jugak yang ingat apa yg pernah belajar waktu spm.. maklumlah.. belajar untuk exam pastu lupa bila dah habis exam.. hihi..

      Delete
  16. kak aura fyrah. sy nak tanya kalau saya nak ambil dip farmasi dekat msu, kak tahu tak syarat kelayakan utk dip farmasi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu la adik sbb akak uitm.. =) tapi standard rasanya.. Bio and Chm maybe kne A ataupun credit..

      Delete
  17. salam kak, result sains spm sy byk c. klu sy nk ambk dip sains then study hard dpt 4flat klu nk ambk medic nnti pyah x? tkut saingan rmai? ke cane?? atau dia tgk blk result spm kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. insya-Allah tak.. lagipun uitm ade penerapan utk pelajar dorg sendiri.. so adik berusaha la dpt 4 flat utk setiap sem.. lagipun medic utk budak uitm pointer 3.5 above.. =)

      Delete
  18. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ...
    akak saya nak tanya ... saya berminat nak ambil medic tetapi result SPM saya baru2 nie x melayakkan sy utk ambil asasi sains di UITM ... ttp kalau sy ambil diploma sains msh ada pluang utk ambil medic kan ??? tapi sy tgk syarat kelayakan dia , dia nak Pointer yg tinggi ms ambil Dip Sains dan juga dia nk at least B semua subject sains masa Spm ...
    adakah sy masih berpeluang untuk ambil medic kalau pointer sy tinggi di Diploma Sains tapi Chem sy x dapat B masa SPM , cuma lulus shj ???
    TERIMA KASIH ...
    ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. yup masih ada peluang.. jgn putus asa,,yup.. adik kena dpt 3.5 above utk sambung medic.. klu dentist 3.8 kalau tak silap.. spm rasanya tak tgk sgt..akak pun spm chm dpt C.. hihi masih dpt diploma sains.. so adik jgn risau ok? =)

      Delete
  19. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ... akak kalau pOinter dapat tinggi nanti betul ke bOleh lOmpat SEM ??? macam mana pulak tu ???

    TERIMA KASIH !!! ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. rasanya lompat sem dah tak guna lagi dah.. lagipun kalau ada lompat sem sekalipun.. adik cuma boleh masuk certain2 course je.. dan course tu bagi akak macam tak berbaloi.. so better habiskan diploma je.. lagipun waktu time adik nanti kalau amik diploma sains ni cuma 5 sem je..

      Delete
  20. akak, kalau saya dapat bio C, pyhics C , chemist D and add math D dlm spm saya still boleh ambek diploma sains tak ? hehehe saya confuse laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. diploma sains at least adik kena credit semua subjek.. credit dkt sini means above C.. kalau D akak x sure boleh ke tak.. adik boleh pergi program selangkah ke uitm kalau nak tahu lebih lanjut.. =)

      Delete
    2. awak bOleh cuba semak syarat kelayakan di UITM dengan memasukkan result exam awak ... nnt keluar lah mana cOurse yg bOleh awk ambil ... ;D

      Delete
  21. akak, kalau amik diploma sains, nnt nk smbung degree engineering boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sgt2.. xde mslh pun.. =) akak pun maybe nak amik engineering klu habis dip ni nnti..

      Delete
  22. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ...
    akak sy nak tanya ...
    yang pertama 1 : kalau sy ambil diplOmasi sains nie dan dapat pOinter bagus ... kalau nk sambung dedree nnt dlm bdg Medic ada harapan tak utk sy fly k Overseas ???

    2 : bOleh atau tidak saya ingin menyambung degree di IPTA/IPTS lain dlm medic ???

    TERIMA KASIH !!! ;D

    MAY ALLAH S.W.T BLESS US ALWAYS AMIN ... <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam..
      1. insya-Allah boleh.. ada je senior yg mcm tu.. =)

      2. pun boleh jugak adik manis.. hihi..

      janji adik berusaha waktu diploma ni.. Allah akan tolong hamba2 dia.. ok? =)
      sama2.. :D

      amin.. =)

      Delete
  23. Akak...nk tnye ni...tym blajar dip sc nti 100% kne gne bhs inggrs ek?ke blh gak gne bm?..bkn ap sy ni lemah skit klu b.i kak...:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud adik time tgh blaja or waktu exam or test? sbb kalau blaja tu kadang2 lect guna bahasa melayu sbb nk fahamkan student.. kadang2 ada yang full english..
      tpi kalau test tu 100% kena jawab english.. =) adik tak pyh risau.. kawan2 akak kat sini pun kteorg biasa je english.. tak de terer mana pun..

      Delete
  24. kak aura fyrah...nk gak tanya ni..klu dpt diploma sains tu kn...kt uitm, ada temuduga x?kalau ada, dia tnya ap ye?guna bhasa ape?bm or bi?hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde temuduga pun.. jgn risau.. hihi

      Delete
  25. Salam kak aura...result spm saya pun x cantik...saya dpt 3A - Maths Mod, Sej dan PI. BI - B+ , BM - B , Fizik C+, Add Math - C+, BIO - C dan paling mengecewakan Chemis D. Agak2 dpt x Dip Sc. saya ingin sngt nak msk.

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum , mcmna sy nak contact akak ? sy ada byk bnda nak tnya ni .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. boleh je contact akak dekat twitter/wechat: aurafyrah

      Delete
  27. Akak, link apa ye untuk download subject utk diploma sci ni? sbb saya dpt course nie. and try to review ape yang kena belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure la dik.. sbb kod subjek dah berubah untuk batch korg.. so mungkin ada sedikit perubahan.. akak pun dah delete dah nota soft copy untuk sem 1 dan 2.. maaf..

      Delete
  28. Asalam,akak dip sc nie susah tk ? saya dpt diploma nie upu 2014.bila baca stori senior dip sc mcm susah..diploma nie ada expriment tk ? n nanak link untuk subject dip sc.saya tkot sngt klau tk dpt nk skor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. takdela.. tak susah mana pun.. kalau belajar senang jugak.. =) usaha masing2.. setiap mggu ada experiment syg.. hihi.. link akak xde..lgipun subjek korg dah tak same mcm batch akak.. sbb akak 6 sem.. insya-Allah boleh.. fighting2.. jgn cpt mengalah.. kalau akak boleh.. so adik pun boleh..

      Delete
  29. Salam akak.. Mana better ea kak either matriks or diploma in scince ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. mana better.. akak galakkan dip sains ekceli.. tapi klu adik nak cepat habis nak smbg degree cpt2.. amik matrik.. =) tapi matrik kne struggle la.. dptkn pointer tggi utk smbg degree dlm bidang yg diminati.. sbb nnti klu pointer rendah takut kne jual means dpt kos yg bukan kita minat..

      Delete
  30. assalamulaikum akak saya dapat diploma sc ni jgk ...dip ni ad exprimnt yg bedah2 tikus tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. ade.. bukan bedah tikus je, lipas/belalang, n katak.. tapi bedah bedah ni waktu adik sem 4.. so kne sabar sikit ye nak bedah2 ni, kne blaja dlu.. hihi

      Delete
  31. Assalamualaikum akak, alhamdulillah sy dpt course diploma sains utk sesi 2014/2015 di uitm. Sy nak tanya akak, biasanya utk course ni ditawarkan di uitm mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. alhamdulillah.. kos ni ada dekat perlis, negeri sembilan, jengka, pahang dan satu lagi dekat terengganu tapi yg dekat terengganu yg tmpt akak tgh blaja ni dah tak amik pelajar baru.. katanya lah.. satu lagi dekat sabah or sarawak..tak sure.. ;)

      Delete
    2. yg satu lg kt sabah...hehehe...sy dpt diploma sains kt sna..hihi...kak, dip sains ni kbiasaannya rmai x yg ambk?bkn apa, sy ni cpt nebesz..hehe..dorg kta nti byk kne wt presentation...sy ni klu dh nebez2 tu mulalh lupa smua bnde..suara pn mulalh tketar2 mcm org tua..hehehe..

      Delete
  32. assalamualaikum. kak, berape pointer yg kene dapat kalau nak sambung dietetik untuk degree ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. akak x sure la adik.. akak pun tak check lagi.. tpi klu bleh masuk dip sains.. struggle je la.. dptkn pointer tggi2.. so lg sng nk smbg degree nnti..

      Delete
  33. Assalamualaikum akak , saya nak minta pendapat akak boleh ? Alhamdulillah saya dapat dip sc di uitm . Dan saya jugak dapat offer dari matrik course sc jugak . Akak rasa mana baik utk further study ? Thanks akak :) may Allah bless you ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alikumussalam.. bg akak la.. dua dua pun ok.. klu adik rasa x kesah lama sikit belajar and tak nak stress sgt amik dip sains..sbb lebih selamat.. klu matrik sekejap.. pastu stress sikit maybe sbb waktu belajar dia singkat..tpi klu pointer rendah susah nak smbg mne2.. so mana2 pun ok.. jnji usaha.. ok? klu keliru lg.. buat solat istikharah.. hopefully dpt mmbntu

      Delete
    2. Thanks akak ;) ya I will . InsyaAllah ..

      Delete
  34. Assalamualaikum..akak...ade tak nota2 yg bole diturun-temurunkan?? Email sya.....diella_peace@yahoo.com...time kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. ade.. tapi untuk sem 1 dan sem 2 xde..hard copy ade la..

      Delete
    2. Kalo ade ape2 note..boleh yek sumbangkan pd saye..tq..

      Delete
  35. Assalamualaikum.. kak, saya sebenarnya dlm dilema. saya dpt diploma sains di uitm, tp mungkin saya akn dpt tajaan ptptn.. tapi masalahnya saya lebih berminat dengan tajaan mara oleh kolej swasta dlm bidang psikologi.. jadi, apa pendapat akak utk situasi saya sekarang ni? saya patut pilih ipta or ipts?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. akak pun tak sure.. sbb akak pun tak amik ptptn.. akak prefer ipta..=)

      Delete
  36. assalamualaikum.. ^^ agak2 klau amik diploma sains nie dpt x smbung buat degree geologist dkt U2 lain? thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. insya-Allah boleh.. ^^

      Delete
    2. okay.. terima kasih bebanyak.. =)

      Delete
  37. Assalamualaikum kak. Sy nk tnye belajar dip sains ni ade muet tak kak? Sbb sy tgk kelayakan utk smbung pergigian muet band 3. Dekat subjek yg akk tulis tu, mane satu kod untuk muet ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. ade.. muet mmg bkn dlm ni.. sbb dia kena isi lain.. sllunya xdlm thun kedua bru amik muet..

      Delete
  38. Assalamualaikum...akak...sy nk mntak nota sem 1 ngn sem 2 ley x.email sy najwasyuhada95@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. sem 1 n 2 akak xde soft copy..

      Delete
  39. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ...

    akak , saya dapat tawaran Diploma Sains di UITM ...

    saya nak tanya :

    1) . akak ada tak tips belajar ? macam mana nak bagi cepat faham n ingat apa yg lecterur ajar ?

    2) . macam man nak bahagikan masa nak study lg , nak basuh baju lg nk ready utk kuiz lagi , assignment lagi ? kuiz tu ada tiap2 minggu ke ? assignment pulak ?

    3) . ada Orang cakap hanya 1 per 5 yg bOleh sambung k Medic ... betul k akak ?
    tapi kalau kita ada usaha tak mustahilkan ? cumanya saya nak tahu berapa pOinter yg saya perlu scOre utk setiap sem agar dpt ambil Medic ?

    4) . akak ada Orang cakap tak ramai yg bOleh scOre 3.5 ke atas ... betul ke ? macam mana sy nak pastikan saya dapat maintainkan pOinter yg tinggi ? ada tips x ? cara belajar ke ?

    5) . akak 1 sem tu berapa lama ? n macam mana nak kira CGPA sebenarnya ?

    6) . akak subjek macam biO , fz n chem tu sambungan tOpic SPM ke ? perlu ke saya study balik yg SPM punya ? yelah saya biO b , fz b n chem D terus ... takut nnt kalau x ada basic susah nak faham apa yg sy belajar kat U nanti ...

    7) . akak ada tak tips atau nasihat macam amana nak sesuaikan diri dgn kehidupan baru di kampus ? saya takut nanti saya x dapat nak sesuaikan diri dgn cepat n x dapat nk fOcus study ... macam mana plk dgn time arrangement utk study n xtvt lain
    ?

    8) . selain dari kelas , apa lagi xtvt yg ada ? minggu Orientasi tOugh x ? apa nasihat akak ?

    hehehe ... sOrry akak bamyak sangat saya tanya ... harap tak menyusahkan ... ;D *walaupun memang menyusahkan* heheheh ... ;D

    MAY ALLAH S.W.T BLESS ALL OF US !!! AMIN ... ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. hihi.. pnjgnye.. haha.. xpe.. akak lynkn je..

      1. tips belajar.. akak xde tips sgt pun.. sbb akak pun bkn jnis study hard.. tapi study smart.. kne pandai uruskan masa.. tpi cara akak cmni.. if klu ada kuiz or test.. buat elok2.. kiranya dptkn markah tggi2.. sbb kuiz n test ni byk tolong utk carrymark final.. then bykkn ibadah jugak.. bila kita igt dkt Allah.. Allah pun sng nk bntu kita.. yg cara nak bg igt dan mudah faham tu.. akak xde tips sgt.. tpi klu bleh fokus la dlm kls.. tido jgn lewat.. buat semua bnde dgn konsisten..cari kwn yg nak belajar jugak.. tnye soalan dkt lect klu tak fhm.. =)

      2. cara nak bahagi masa tu.. akak pun tak pro mana.. haha.. sbb kadang2 tak ikut masa.. main redah je.. yg basuh baju tu sllunya akak buat hari minggu.. sbb guna washing machine.. klu rajin tu cari hari kls yg tade pagi atau tgh ari yg free.. bru berus tgn.. yg utk ready kuiz tu.. lect ade bg tau awal2 bila nak buat kuiz bila nak buat test.. so bila lect dah bgtau cmtu.. kne pandai manage wktu yg free utk study.. assignment ekceli x de sgt utk dip sc.. tpi digantikan dgn lab report.. so tiap2 minggu kne hantar.. ^^ sllunya lab report tu hntr mggu depan.. so hujung mggu buat la sama2 dgn classmate..

      3. yg tu akak x sure.. tpi betul la ape yg adik ckp.. x mustahil utk smbg medic.. kita kne berdoa.. insya-Allah.. yg pointer tu akak x dpt tlg mne.. but if u really want.. akak suggestkn.. 3.8 above.. =) sem satu la klu bleh biar tggi.. tu lebih byk mmbntu utk cgpa..

      4. tak semestinya.. yg penting usaha.. xde benda yg mustahil.. cara belajar akak dah bgtau dkt soalan no 1 td.. hihi..

      5. satu sem tu 4 bulan cmtu.. nk kira cgpa.. nnti dorg ajar wktu orientasi.. so dun worry..

      6. ekceli sumer yg kita dah belajar wktu spm.. cuma ada penambahan lagi detail je.. klu adik nak baca pun boleh lg bgus.. tapi nnti dorg ajar dari basic jugak.. insya-Allah.. klu x igt mana2 tu.. blh tnye kwn atau lect.. jgn malu2.. =)

      7. yg ni akak x tau nak nasihatkan mcm mne.. haha.. sbb ni bergantung pada diri adik sendiri.. klu bleh bergaul dgn sumer org.. jgn carik musuh.. yg penting carik redha Allah.. insya-Allah sumer dipermudahkan.. time arrangement utk study dgn aktiviti lain buat bila time free.. akak pun tak tau nk trgkn cmne.. sbb jadual berbeza.. yg pntg dahulukan study dlu.. nak buat aktiviti lain biar kne pada tmptnya.. means.. bila esok ada test.. jgn harini nak buat aktiviti yg x berfaedah.. spend lebih masa utk study.. lain la klu kita rasa dah yakin yg esok kte bleh jwb test dgn tng..

      8.mcm2 aktiviti ade.. haha.. itu tgk pada kampus masing2.. mcm2 program akan diadakan.. so enjoy je life as a student.. jgn tensi2.. hihi.. minggu orientasi biasa je.. cuma ngantuk.. haha.. yg lain biasa je.. nasihat tade la adik.. sbb sumer student wktu orientasi sama je dgn adik jgk nnti.. xde beza pun.. haha..

      ok dah jwb dah sumer.. smge puas hati.. klu ade pertanyaan lagi.. bgtau.. nnti akak bls lgi klu online.. x pun bleh add akak dkt wechat or twitter.. sbb sllu on..

      may Allah bless us too.. amin.. ^__^

      Delete
  40. Assalamualaikum akak . Nak minta akak emailkan nota2 akak boleh ? Email pada saya fara.hani04@gmail.com . Terimakasih kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya-Allah.. sem 3 and 4 je ye.. sem 1 n 2 xde la syg.. sorry.. =)

      Delete
    2. akak...sya nak notes sem 4 ..bole email sya kat firabahira@gmail.com

      Delete
  41. Akak, i want ur nota jugak boleh? email saya faraienwacky@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya-Allah.. will try my best.. tggu je ye.. ^^

      Delete
  42. salam sis
    saya da dua sem dkt mtrik . ada lagi dua sem (sbb saya dua tahun punya) . . now tgh sem break . . dlm sem break nii , saya adaa dapat uitm . dip sains . . so , tgh dilema la nii . perlu ke teruskan di matrik or pergi uitm ? hopefully sis dpt mmbantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. ok.. klu camtu.. macam mana dgn pointer adik untuk tahun pertama matrik tu? rasa2 bleh tak nak capai pointer yg dihajati so that adik dpt further kos utk degree nnti? klu ok.. better teruskan.. klu rasa mcm x brpe ok.. bleh je nak smbg dip sc ni.. =) hopefully menjwab

      Delete
    2. tq sis :) apa yg belaja kat matrik sama tak dgn u utk dip sains ni ?

      Delete
  43. Salam, sya bru dpt tawaran dip sc,sya nak sgt ambik medic lps ni tp xsure dpt ke tdk nk score pointer tinggi...plus sya bimbng jika xdpt suaikan diri dgn alm universiti, ada tips x untk bahagikan masa n camne cgpa dikira?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. klu adik doa, usaha tawakkal.. insya-Allah semua tu tak mustahil utk dpt pointer tggi.. senior akak ade je yg 4 flat everysem.. smpai habis 4 flat.. tpi akak x cmtu la.. sbb akak pun byk main.. hihi.. insya-Allah adik boleh sesuaikan dgn suasana universiti.. semua org akan merasainya.. challenge urself.. jgn takut.. kita nak dapat pengalaman bru ni.. so fighting!! hihi.. xde tips sgt pun cara nak bahagikan masa.. sbb masa akak pun tunggang langgang jugak.. selitkan wktu bila nak study tu.. hihi.. nnti dorg ajar wktu orientasi mcm mne nk kira cgpa dgn gpa.. so jgn risau.. =) yg pasti sem 1 dptkan pointer tggi.. itu lebih mudah nk dpt cgpa yg tggi..

      Delete
  44. Salam sis nak tanya betul ek start tahun ni dip sains dah jadi 5 sem je?lagi satu saya ni lemahhhhh maths..seriously..klo time spm math mode tu okay cuma addmath takat lulus je..so nak tao la maths dlm dip sains susah sangat tak ?thanks sis in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. yup.. 5 sem.. xpe.. xde susah mana pun math ni.. masuk alam u bukan math mode lagi.. sumer addmath.. hihi.. dulu pun akak igt mcm susah.. tpi bila buat latihan byk2.. alhamdulillah.. sng je sbnarnye.. sbb dia ajar dari basic.. cara plg mudah lagi.. =)

      Delete
  45. Assalam, saya dapat Diploma Sains dan nak sambung farmasi masa degree. But, bila tengok kelayakan syarat, still dia tgk SPM result especially Bio, Chm, Phy, dan addmath. Keempat2 tu saya dapat cukup2 makan je..
    Sekarang ni dilemma semula, patut trima dip sains ni ke tak, takut tak dapat sambung memana masa degree nnt.
    Thanks. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..insya-Allah boleh je nanti nak masuk degree.. but.. medic or dentist dia akan tgk spm jgk.. mcm akak.. degree now amik chemical engineering.. but my result for kimia C+ bila spm.. =)

      Delete
  46. samekom kak..sy nk tnya ni..tp soalan dye out of topik skit...hehehe..kak, sy dpt diploma sc ni..cm ne nk wt pnjaman ptptn ek?dorg kata nk kne bkak akaun sspn dlu bru bleh mhon...tp sy xde plak..akaun bank islam ngn maybank je...then dorg kata nk buka akaun tu nk tggu 2minggu..tp xsempat la plak..10mei ni dh ttup dh mmohon tuk ptptn tu..pastu hr tu sy ada cek yg wang pendahuluan pmbiayaan tu...tp sy xdpt plak..maybe sbb sy xde akaun sspn..aduuhh kak..pening kpala sy...cm mna ni kak...please..help me kak..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde hal laa..bukak je sspn tu...yg 2mggu tu nk tggu buku dye je...dlm borang ptptn tu dye nk no. akaun sspn je...no. akaun mmg awl2 g dwg bg msa wt sspn tu...there's nothing to worry la...

      Delete
  47. Akak, sy nak nota akak jugak .. email kat sy ea hhaifa39@gmail.com

    ReplyDelete
  48. akak. diploma sains ni ada penerapan x?

    ReplyDelete
  49. Akak nk tanye kos nie rmai laki ke pompuan..sebab saye nie kurang bergaul ngan bdak pompuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. majoriti la.. perempuan paling ramai.. tpi x sure jugak.. ikut keadaan jugak sbnarnye.. mcm u akak ni.. kecik je.. kos sains utk batch akak ni ade 5 org je dri 80 something.. sbb ramai yg kuar smbg SPA.. dlu ade gak dlm belas2..

      Delete
  50. nak tanye...past years bole dpt kat mne ek..???

    ReplyDelete
  51. ASSALAMUALAIKUM W.B.T ...
    akak blh x akak htr nota sem 2 kt emel sy ...
    nie emel sy : afa_fazlin@yahoo.com ...
    tq n maaf klau susahkn akak ...

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum kak , sya stdnt dip sains part 1 . Nk tnya ..
    . Klau sya nk amik kos brkaitn pertanian bleh ke time deg nnt ??
    .
    .

    Lgi stu , nk mntak jsa baik akk , tlong sent note sem 2... really2 need that . Ni email sya , nurzimirrah858@gmail.com . Btw . Thank akak

    ReplyDelete
  53. as salam...nak tnya klau lpasan dip bole ke mohon medik ukm, um, upm ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. tapi based on result and ada interview..

      Delete
  54. salam..akak nak tnye kalau kita failed sbjek fizik part 1..kte kne settle kn dlu fizik part 1 baru boleh ambil fizk part 2 kn..adakah sy kne extend smpai part 6??saya student dip sains part 1..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 tgk pre-requisted paper part 2.. dia wajibkan kne lulus fzik part 1 ataupun tak..

      Delete
  55. Assalamualaikum akaq , nak minta emailkan nota boleh ? sem 2 punya nota ada tk ? Hm, saya sedih sangat.. sem 1 subjek sains saya sume gagal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. sorry dik.. sem dua akak xde notes.. lgipun silibus da lari sikit korg punya.. try mnx senior dkt u adik.. insya-allah dorg tlg..

      Delete
  56. assalamu alayk kak....kpd stdnt uitm...u olls bole download lumos uitm kat nfon n laptop..dgn apps ni awk2 smua bole download dri i learn also past year dri eqps...

    selamat berkuliah smua

    ReplyDelete
  57. Salam.akak.boleh tanya smua uitm kena tggal di luar ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak . student part 1 2 and 3 mmg dduk dalam.. tp bila part 4 and 5 baru kluar , unless kalau kamu ad jawatan , baru duduk dalam .. but crtain uitm mcm penang , all student dduk dlm uitm

      Delete
  58. Assalamualaikum kak..
    saya dapat Fizik B, Kimia C+, Bio D, Addmath C+.
    Layak ke saya nk mohon diploma sains ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak boleh check kat sini http://semaksyarat.info/

      Delete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. Assalammualaikum kak, erm boleh ke kita sambung dalam bidang engineering utk degree?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh , tapi masa sem 4 nanti diorg akn suruh kita pilih nk aliran bio k fzik . kmu nak enggnr kan , choose fzik :) and pointer lawa kan ye

      Delete
  61. Salam sis, maaf tnye, kalau ambik course ni cara bljr nye mcm mana? Tough ke? Utk org yg dpt 6a spm mcm sy ni, blh ke nk go on with dis course??
    Lg satu, kalau sis blh bgthu, kalau dh msuk matrik, blh ke nk kluar utk msuk diploma??
    Sbb matrik tahu dhlu sblum upu.. trima ksehh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam biasa je belajar , ka0u akan bljr bio , chemist , fzik , math .. kiranya all sains la . depend pda sesetengah student ..tpi kalau kita rajin study , buat tutorial . Insha Allah dekan :D . 6A , okey la tu , kawan akak 1 A je tau. tpi steady je dia bljr dip sains ni , pointer 3.00 above lagi (macam promot produk kt pasar malam pulak dah >_<) . masuk matrik then kluar ambik dip ?boleh dik , masuk then kluar balik .

      Delete
  62. Assalam kak nk tny kalau ambik dip sains ni..nk smbung bidang prgigian dia akn tgk balik x result spm?
    Spm sy sngkut c+ kimia
    Yg lain alhamdulillah smua lepas..
    Sbb xsilap sy syarat nk smbung mdic,dentstry,frmasi kna at least B sbjek sains..mohon prtlgn t.kseh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.. itu akak x sure.. tpi berkemungkinan akan tgk jgk.. tpi utk dentist.. akan ada interview.. so ikut nasib..

      Delete
  63. Kak saya dh dpt diploma sains ni ha unexpected betul ni baru kelam kabut review kos ni. Nnti nak sambung degree physiotherapy jadi 4 tahun ke boleh transfer kredit jadi 2 tahun setengah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey.. skrg ni kwn akak ade smbg degree fisio.. but she started with first sem.. and jadi 4 thun.. if adik rasa nak jgk fisio.. so xde mslh.. umur x jadi masalah.. jnji apa yg kita nak dpt.. usaha tgga kejayaan.. =)

      Delete
  64. kak saya dpt twran diploma sains ni. how about yuran kak? mahal tak yuran utk setiap semester? dan mase bile nak kene byr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuran x brpa mahal macam u lain . Around 6 ratus prmulaan sem 1 , sem 2 dan slanjutnya 4 rtus . kalau first sem kamu kna byar sblum tarikh validasi . tp seelok eloknya bayar sblum msuk

      Delete
  65. Mana lak akak ni ahhahaha kt twitter saya follow dah

    ReplyDelete
  66. Akak, nak tanya nii.. Dulu masa spm cikgu ajar bio, fizik n kimia in malay.. So masa diploma sains d uitm nti silibus akan diajar full english ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup . english . tapi bergantung kpd lecture ad sesetengah lecture mix bi n bm . tp fully english , jawab exam in english

      Delete
  67. kak,dip sains ni kalau nak sambung degree fisio boleh dapat pengecualian kredit tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye rasanya , as long kmu sambung di uitm 1g , klau u lain kamu kna ambik semua .

      Delete
  68. kak , kalau saya ambil diploma sains then nak jadi doktor. dia check result spm kita tak ? bio B fizik C kimia D

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkemungkinan akan check.. tpi try ur best.. sistem kdg2 x betul pun.. ikut nasib jgk.. klu adik nak.. cuba buat yg terbaik mse diploma ni..

      Delete
  69. Salm kak,
    Nak tanya, sem 1 dip sains diperlukan membawa laptop ke? Bahan belajar dlm bentuk handout ke atau reference book?
    Minta tolong kepada sesiapa yang boleh jawab pertanyaan saya 😥

    ReplyDelete
  70. Salm kak,
    Nak tanya, sem 1 dip sains diperlukan membawa laptop ke? Bahan belajar dlm bentuk handout ke atau reference book?
    Minta tolong kepada sesiapa yang boleh jawab pertanyaan saya 😥

    ReplyDelete
  71. Salm kak,
    Nak tanya, sem 1 dip sains diperlukan membawa laptop ke? Bahan belajar dlm bentuk handout ke atau reference book?
    Minta tolong kepada sesiapa yang boleh jawab pertanyaan saya 😥

    ReplyDelete
  72. Salm kak,
    Nak tanya, sem 1 dip sains diperlukan membawa laptop ke? Bahan belajar dlm bentuk handout ke atau reference book?
    Minta tolong kepada sesiapa yang boleh jawab pertanyaan saya 😥

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. boleh je bwk.. xde masalah.. xnk bwk pun xpe.. klu rasa laptop boleh memudahkan kerja.. u can bring it.. ;)

      Delete
  73. Assalam . kalau repeat MAT183 , amik waktu part 3 . Kalau Part 4 nnt , amik MAT238 sekali dengan STA 108 , CSC 134 ke? atau kena habiskan MAT238 baru amik STA/CSC ?

    and akk part berapa sekarang / sambung degree apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sorry lmbt reply.. jarang bukak blog.. hihi.. if ade repeat subjek yg memerlukan pre-requisited.. awk mesti lulus subjek tu.. cth mcm math..
      mat 183 x lepas.. then sem dpn amik mat 183 semula.. tpi x bleh amik mat238.. klu dia ckp nak kne lulus mat 283 utk subjek sta108 or csc 134.. awk kne lulus dlu.. okey?

      Delete
  74. Salam, akak.. Klu budak yg bkn aliran sains tulen boleh ambil dip sains ni x?

    ReplyDelete
  75. Salam, akak.. Klu budak yg bkn aliran sains tulen boleh ambil dip sains ni x?

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum. Sy bingung nk pilih aliran ni kak . help me. Haha sy student diploma sains uitm jengka part3 nk msuk part 4 dh hujung bulan ni . saya ni sem lepas Fizik A tpi Sem ni fizik saya gagal kena repeat . Bio saya pulak xpernah A paling tinggi B je.. Saya taktau mana nak pilih kak.. Help me kakk.. Bio susah nak skor tpi fizik snang skor. Sng gak gagal. Hope la AkAk bukak blog cuti sem ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaflah dik. Akak lama da tak bukak. Haha. Awk pun msti da hbis satu sem. Actually ikut minat je. Then study smart. InsyaAllah dua2 okey

      Delete
  77. Assalamualaikum akak, boleh tak saya lompat ke Universiti lain kalau saya dapat pointer yg bagus? Saya nak belajar jadi penyelidik di UPM tapi saya tak ambil biologi waktu SPM dulu. Jadi saya ambil keputusan untuk ambil diploma sains di uitm dan lompat ke UPM. Boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Takde masalah. Tpi akak x sure awk blh msuk ke tak lps hbis diploma then slps bbrpe bulan smbg degree kan. Yg degree tu x sure akan dpt UPU. Sbb bdk uitm akn ad pengecualian. Kteorg akn apply penerapan utk bdk uitm sndri. Tpi klu nk betul msuk UPM.. Or u lain. Awk apply kemasukan UPU second intake tahun tu. Kiranya lmbt satu sem la. Cmtu je

      Delete
  78. Assalamualaikum kak..klu saya amik diploma sains bole ke saya buat degree utk kedoktoran veterinar?? N klu degree kat universiti mana?? Sbb bidang yg spesifik utk doktor vet hanya ada di upm sarawak...so saya nk taula psl diploma sains ini..adakah peluang cerah atau sukar sbb dia menyeluruh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Blh. Tpi akak x tau kat mne yg ad kos utk vet.. Actually diploma sains ni bljar mnyeluruh. Its okey for u too apply this. Nnti nk sambung kat fakulti sains kesihatan pun blh. Cuma pastikan pointer tggi dan awk student yg aktif.

      Delete
  79. Nyaa ltak dip sc dlam upu pilihan ke-5..
    takpe kn??

    ReplyDelete
  80. Nyaa ltak dip sc dlam upu pilihan ke-5..
    takpe kn??

    ReplyDelete
  81. salam, nk tnya ckit...sya bdk lepasan spm...and sya klas biasa bkn aliran sains ,jadi bole ka sya nk amik diploma sains?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Not so sure. Try la dulu. ^^

      Delete
  82. salam akak, nak tanya kalau chemistry dapat D for spm boleh ke masuk matriks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Blh je. Sama ad awk akn dpt matrik utk satu tahun or dua tahun pgjian. Tu je beza. Tpi rezeki masing2 :)

      Delete
  83. ape beza asasi sains dgn diploma sains? dan ape degree yg boleh smbung after diploma sains ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beza tahun pgajian.. Asasi cpt. Diploma lmbt. Mcm2 yg berkaitan dgn sains

      Delete
  84. Akak...boleh ke sambung biotech masa degree kalau amik diploma Sains?

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  86. Salam Sis, A(math),B+(phy,BI),C+(addMth,bio,chem)
    ...all subject credits. result cam ni kalau 1st choice UPU boleh dpt tak??
    Tq for reply...

    ReplyDelete
  87. Hello sis , klau ambil diploma sains lepas tu ambil degree sains (biology) boleh ka lompat p sem 3 time ambil degree tu ??

    ReplyDelete
  88. Salam, sis. saya lepasan spm 2015. Sy nak tny calculus & pre-calculus tu susah x dan bleh cite skit x pasal calculus & pre-calculus tu? Saya dpt spm add math B. Rasanya boleh lepas x? Pastu sy spm fz & kim B, bio B+, rasanya ok x amik diploma sains yg ad fiz 1,bio1,kim1?

    ReplyDelete
  89. Salam sisss. Ape syarat kelayakan min utk diploma sains eh? :)

    ReplyDelete
  90. Salam..kak sya nk tnya klau smbung degree boleh lompat thun dak

    ReplyDelete
  91. As'salam, nk tnya satu soalan. Smua subjek ni dlm bahasa melayu atau bahasa inggeris?

    ReplyDelete
  92. salam. nak tanya competition untuk dptkan dip sains susah tak? sy 3a, bio b, chem b+ & phyc+. sy nk buat rayuan untuk dip sains, tp sy tkut tk dpt sbb yelah kalau ada yg apply result lg gempak dri sy mesti sy tk dpt hm. tpi org kata dip sains ni tk bnyk org sgt, sbb org aim asasi. betul ke? mohon balas ;)

    ReplyDelete
  93. salam. nak tanya competition untuk dptkan dip sains susah tak? sy 3a, bio b, chem b+ & phyc+. sy nk buat rayuan untuk dip sains, tp sy tkut tk dpt sbb yelah kalau ada yg apply result lg gempak dri sy mesti sy tk dpt hm. tpi org kata dip sains ni tk bnyk org sgt, sbb org aim asasi. betul ke? mohon balas ;)

    ReplyDelete
  94. asalamualaikum sis, hai. sy nk tanya camne yg takde basic langsung abt bio time blaja dulu, boleh ke amik dip sains ni. sbb sy dpt tawaran dip sains kat upsi so takut lgsung tkleh bwa :( lgsatu byk ke experiment nt? btw sy baca blog sis ni rasa besttt dip sains, tq sis.

    ReplyDelete
  95. akak nak untuk penerapan semester akhir tu nanti uitm ada bukak kos medik dentist and pharmacy x??ke hnya untuk lepasan diploma je boleh apply??

    ReplyDelete
  96. Applied math not aka calculus 2. Sy diploma sains math n diploma sains. I got 2 diploma... Applied math hnya bljr 15% dri calculus 2. Calculus 1 n pre memang pure calculus... No matter what. Applied math still applied math not aka calculus 2

    ReplyDelete
  97. Currently, studying diploma sains (sekarang semester 2) at UiTM Jengka. Yes...its hard though because you have to learn all science subject (nama pun dip. sains. hehe) But , if we put a lot of hardwork , always communicate with lecturer in class , and study with your friends , it will help you a lot 👌

    ReplyDelete
  98. Assallamualaikum kak....
    Sy nk tanye something kak akak...
    Even sy dpt b je dlm fiz, kim,bio, adakah sy boleh ambik course sains....?????
    Sy takut nk ambik course ni...takut x dpat cpai pointer yg bagus...��
    Tp, sy minat dlm subject bio.....
    Boleh x akak bg pendapat akak...please.....

    ReplyDelete
  99. Assallamualaikum kak....
    Sy nk tanye something kak akak...
    Even sy dpt b je dlm fiz, kim,bio, adakah sy boleh ambik course sains....?????
    Sy takut nk ambik course ni...takut x dpat cpai pointer yg bagus...��
    Tp, sy minat dlm subject bio.....
    Boleh x akak bg pendapat akak...please.....

    ReplyDelete
  100. kalau sambung dip sains boleh ke nk jadi pilot?

    ReplyDelete
  101. Salam and hi,
    I was missing my diploma years so I searched back about this course and found this blog. A good entry I might say.

    I'm currently in my fifth year for Bachelor of Medicine and Surgery (medic la senang cerita Xp), and I'm used to be a Diploma Science student. I was among the pioneers yg masuk UiTM Kuala Pilah, tp dengar cerita UiTM KP skrg untuk degree students je.

    I would like to give a few advices untuk future or current students who will/are doing this course, goodluck, have fun and all the best!
    My friends ramai yg pursued to degree in Pharmacy, Dentist, Law, Polymer, Chemistry, Engineering, etc etc. Senang kata, doing this course tade boundaries pun untuk sambung mana2. In one condition ur CGPA kena manyak canteklah.Skrg tamau 3.5-3.6 dah. Kalau boleh above 3.8.

    Belajar memang lama, but I do cherish every moment as a student. Lepas ni keja jd Dr sure tade life da haha.

    Again, goodluck ya to adik2. I'm so proud of you guys. Jgn peduli org lain kata apa pasal amik course ni. Dulu pun naik cair taik telinga dok dgr org kata buat course ni tade future pun. La ni bila sy da sambung medic baru menyepi tade kata apa2. Huhu.

    Yg penting, believe in urself! Whoever yg ada questions regarding degree life, boleh email me athirahalim91@yahoo.com. Ur welcome to ask anything about this course too :)

    ReplyDelete
  102. salam akak ..koss dip sains ni kerja kursus die mcm mne ek ? pointer tuh kalau tahap 3.00 tuh susah sngt ke nk dpt? kalau kite beljar mcm nk dpt B dlm spm tuh agak bileh capai ke ?

    ReplyDelete
  103. AARGGGHHH BECAUSE OF ONE SUBJECT IM GONNA BE EXTENDED FOR ANOTHER FUCKING YEAR FUCK MY STUDY FUCK ME FUCK MY LIFE FUCK EVERYTHING I NEED SOMETHING TO END THIS QUICKLY AND PAINLESS PLEASE RECOMMEND ME SOMETHING

    ReplyDelete




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...