Pensil Warna.. Kenanganku.. =)

Assalamualaikum.. Terasa nak update post tentang sebuah pensil warna. Gara-gara ternampak orang post something tentang warna-warna ini. Tetiba jadi obses. Hehe. Warna-warni berkait rapat dengan kehidupan. Ada warna ceria, ada warna suram. Tapi tak nak cerita pasal kehidupan. Nak cerita pasal kenangan sekarang ini.

Korang masih ingat tentang kenangan dulu?

Saya sayang Anda :D

Hikmah Dan Redha..

Assalamualaikum. Hari yang sejuk dan dingin yang berselang dengan rintihan hujan rahmat. Yang kadang kala adanya membuatkan tumbuhan merasa bahagia. Adakalanya juga, adanya bisa membuatkan kemusnahan oleh banjir. Tapi kadang-kadang kita tak sedar bahawa setiap titisan hujan yang jatuh ke bumi itu. Merupakan rahmat. Mungkin rahmat tersebut bukan pada masa tersebut. Mungkin dibalas pada masa akan datang. Siapa yang tahu? Trust Him! =)

Ada la sebuah kisah.. ecehh.. kisah la sangat kan.. Kadang-kadang kita merasakan sesuatu itu baik untuk kita.. kita jadi suka sangat-sangat.. Kita nak yang perfect, kita nak apa yang kita idamkan. Macam perempuan, perempuan suka lelaki yang handsome, bergaya, kaya, romantik, gagah, ada six packs bagai.. kan? Tapi kesudahannya kita kemungkinan dijodohkan yang sebaliknya tetapi kita tetap menerimanya dan suka sangat-sangat dengannya..

Ada satu kisah ni.. haha..

Saya sayang Anda :D

Raining.. =)

Assalamualaikum.. ehee.. hari ini bertarikh 2 November 2012.. Maka, aku tak skip hari untuk menaip di papan kekunci laptop bagi blog kesayangan. Heee.. Jap nak kembang.. hoho.. ingat senang ke nak menaip setiap hari.. eventhough baru sehari je aku nak kepoh :P tak mengapa.. aku nak bangga dengan kerja aku.. kih3..

Apasal aku macam riang sangat jer kan? sebenarnya.. aku tak nak bersedih.. Tangisan dan duka biar aku lalukan ia bersama hujan.. Kadang-kadang kita suka sangat tengok hujan kan? Tapi sebab apa? Perasaan kita mudah bercampur baur.. bukan senang untuk mengenal pasti perasaan kita sendiri. Kadang-kadang kita sendiri tak tahu. Adakah perasaan kita sekarang ini suka atau duka. Sampai kita tak reti nak klasifikasikan.. sebanyak mana suka kita, sedikit mana duka kita..

Saya sayang Anda :D

Alohaaaa.. :D

Assalamualaikum.. terima kasih kepada diri sendiri kerana memberikan semangat untuk menekan kekunci huruf yang masih kekal di laptop.. Macam biasa.. sebelum nak cerita apa-apa.. Aku nak jual muka tuan tanah blog di dulu.. aku la tu.. (macam orang lain pulak yang menceritakan kisah disebalik kisah di blog ni.. =.=)

Gambar tu membuatkan aku nampak pendek.. tapi tidak mengapa.. aku sukakan background dia jer sebenarnya.. nampak ceria kan? ada warna hijau kuning dan tak lupa juga merah.. tu kasut aku tu.. PALING PENTING!!.. kih3..

Nak dijadikan ceritanya.. aku suka suka jer nak update cerita kat belogggg kesayangan ni.. maklumlah.. kalau tengok buletin terkini aku tu.. tak berubah cerita terkini.. kalau bukak je cerita lama terpampang.. Haaa.. amik kau!!.. Nampak tak bila aku duduk dekat UiTM ni aku jadi malas tentang semua yang berkaitan dengan social network.. :P (perasannn~)

Cerita bab raya ni.. raya korang best? :D Raya aku ok la.. best la jugak..
meh aku pampangkan gambar family aku.. yang tercinta lagi dikasihi dan terus disayangi.. :D


Haaaa.. amik dikau.. lihatlah dengan jelas lagi nyata dan yang penting.. terang warnanya.. kih3.. actually.. tu bukan warna merah terang sangat pun.. tu edit semata-mata.. tak sampainya juling mata korang di dunia realiti.. hihi..

seterusnya.. aku nak concludekan.. yang aku sekarang ni perlukan waktu untuk study.. sebabnya final nak dekat dah.. harapannya.. nak dapat markah penuh.. tapi apakan daya.. aku hanya manusia biasa.. Yang asyik dan terus melakukan kesilapan.. meskipun kesilapan itu kesilapan yang paling kecil.. Maklumlah.. insan biasa.. HEeee.. So.. esok lah aku update.. tu pun kalau rajin.. dan kalau korang rajin dan setia sangat nak baca.. :P.. Wassalam..  take care.. May ALLAH Bless Us.. <3 nbsp="nbsp">
Saya sayang Anda :D

AS120 Diploma Sains


Haaa.. Chakk.. :D hidup lagi tuan tanah blog ni kan.. teruja tak? haha..

Sebenarnya.. aku memang dah tak ada masa nak update cerita sangat. Untuk pengetahuan korang. budak AS120 aka Diploma Sains ni.. bukan semudah yang korang sangka. (nampak macam kejam tak? haha) Eventhough kami adalah budak DIPLOMA sahaja.. tapi aliran sains ni sangatlah berat. Aku ni dah suka buat mimik muka letih. Jadual tak yah nak cerita la.. memang padat gila. dengan belajar biologi, kimia, fizik, math yang memerlukan seluruh anggota fizikal dan mental berganding bahu menjalankan tugas masing-masing. Cewaaahh..

Aku malas nak terang pasal silibus yang UiTM baru keluarkan..  Sebab nanti waktu Minggu Destini Siswa (MDS) Banyak kisah pasal OBE ini.. So korang boleh dapat input sebanyaknya waktu tu.. Sampailah korang nak termuntah.. Dengan waktu orientasi yang sangat mengantuk.. Waktu yang sangat best untuk tidur waktu tu.. kih3..

Nak dijadikan cerita.. Bagi yang amik Diploma Sains ini.. Aku hanya boleh cerita pasal Semester 1  dan 2 jer lah.. sebab aku dalam semester ini kan..

Subjek yang korang akan amik ialah..

semester 1
  • BEL 120 (a.ka. english)
  • CTU 110 (a.k.a agama)
  • BIO 121
  • CHM 160
  • PHY 110
  • MAT 133 (a.k.a pre calculus)
  • HBU
semester 2

  • BEL 260
  • BIO 150 
  • CHM 256
  • CTU 151
  • HBU 124
  • MAT 183 (CALCULUS 1) berbelit2 otak nak pikir jalan kira.. =.= frust!
  • PHY 210
semester 3

  • BEL311 - ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES ( 3.0 )
  • BIO200 - INTRODUCTION TO TISSUES, CLASSIFICATION OF LIVING THINGS AND ECOLOGY ( 4.0 )
  • CHM270 - PHYSICAL CHEMISTRY ( 4.0 )
  • CTU211 - SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM ( 2.0 )
  • HBU134 - RED CRESCENT SOCIETY III ( 1.0 )
  • MAT238 - FOUNDATION OF APPLIED MATHEMATICS ( 3.0 ) aka calculus 2
  • PHY150 - ELECTRICITY AND MAGNETISM ( 3.0 )

Bagi aku.. Kursus ini tak lah seteruk yang aku cakapkan awal-awal tadi.. hihi.. Cuma yang penting korang kena usaha.. Tak usaha.. Semua tak akan menjadi.. Dan ada kalanya korang akan mula cemburu dengan kawan sebilik korang yang selalunya banyak rehat dari korang.. Mungkin kursus ini penat sikit. Tapi berbaloi.. Lagi-lagi bila korang nak sambung degree nanti.. Sebab kursus sains ini sangat meluas.. korang nak amik medic? no hal.. kursus ni boleh ke medic.. janji pointer bagus..
nak amik farmasi? takde masalah..
nak amik forensik? takde masalah.. sebab ni semua ada kena mengena dengan sains.
So, mengapa masih tawar hati nak amik course ni?
[citer je lebih aku ni.. haha.. dulu beria ia nak berhenti.. tapi nak wat camne.. nak berhenti je ada yang menghalang.. nampak tak? Allah dah tentukan rezeki seseorang.. ;) ]

Semua yang korang akan belajar nanti adalah dari basic.  So kalau korang dah lupa sikit ke kan waktu amik SPM dulu. Dont Worry! Yang pastinya classmate korang pun sebenarnya 2x5 je.. tapi nak tau dia pandai ke tak.. tengoklah kerajinan dorg membuat tutorial dan kefahaman tentang sesuatu topik. Ok? Dan macam biasa dip sains ini subjek2 dia lebih mendalam sikit tentang semua yang bakal korang belajar. Itu je lah.. So,apa yang korang perlu buat. Terimalah dengan redha ilmu ilmu yang banyak tu.. :D jangan gentar, jangan takut, jangan risau.. 

Semua subjek tu seronok tau.. herherher.. especially fizik,bio,kimia and math.. cayalah cakap aku.. Jadi belajarlah elok-elok.. selamat menempuh alam universiti.. =)

update (DEC 2016)
sebab banyak mangat komen dan tak terbalas sebabnya lama tak update blog.. nak cerita sikit.. adik2 jangan malas ye baca komen2 yang da penah post dulu.. sebab ada dah penah tulis. tapi jangan terasa kalau macam ni sebab lagi kesian kalau akak tak bukak lagi blog.. kalau ada yang rajin bagi feedback takpe.. kalau sepi je korg rasa diploma ni macam teruk.. tak nak macam tu okey..

diploma ni best.. lagi best dari degree..itu je mampu cakap.. mana nak dapat kawan yang baik dan suka tolong sesama kita..

memang tak ramai nak join diploma sains.. sebab semua rasa diploma sains je.. who cares.. pengalaman kau takkan dapat mana2.. tapi bila degree kau rasa bersyukur sbb pengalaman mengajar korang jadi lebih perfect. sbb kau da dibiasakan untuk buat betul masa diploma.

tapi yang tak best.. kos degree yang memendekkan tempoh belajar korang masa degree sangat sikit.. itu je.. yang lain semua best.. tak tipu.. jujur sangat2.. :)
so lama la sikit korang belajar.. tapi takpelah.. belajar tu sampai tua pun takpe.. janji setiap hari kau belajar.. dapat pahala kan.. think positive.. ada sebab kenapa semua berlaku.. Allah dah aturkan semua.. So jangan risau apa orang kata.. 


fmi: twitter/wechat: aurafyrah
Saya sayang Anda :D

pilihan hati.. :)


Alkisah terbutlah kisah.. Dari kerisauan kepada ketenangan.. Dari tidak memilih jadi ingin memilih.. =)

Dari masa ke semasa acap kali aku terpaksa berfikir.. acap kali itu juga aku terpaksa berperang dengan perasaan sendiri. Macam mana nanti keadaan aku, macam mana nanti keputusan aku, macam mana nanti kerjaya yang akan aku lalui, macam mana nanti kehidupan aku. Semua itu bermain difikiranku tanpa henti ketika aku sentiasa berada dalam keadaan sedar.

Pada awalnya, aku rasakan matrikulasi itu bersesuaian dengan jiwa aku.. Tapi bila aku cari petunjuk darinya, aku dapat lihat.. Kadang-kadang tak semua yang kita idamkan itu bawa kepada jalan kebahagiaan yang patut dilalui. Dan hasilnya aku memilih Diploma Sains yang sebenarnya merupakan syllabus yang sama dengan matrik tetapi tahun pengajiaannya agak lama. tapi biasalah.. pejam celik pejam celik.. masa itu ibarat jam pasir.. sekejap tapi lumayan ilmunya..


Saya sayang Anda :D

My Zauj




My zauj is waiting for me,
Just as I am waiting for him.
My zauj preserves himself & lowers his gaze
Till he meets me & be amazed.

My zauj speaks gently
and advises much.
My zauj restricts his dating-fun
Till he meets me, his beloved one.

Saya sayang Anda :D

Lirik Lawkana Bainana - Hafiz Hamidun




Lirik Lawkana Bainana - Hafiz Hamidun

لو كان بيننا الحبيب 
لدنا القاصي والقريب 
من طيبة قبل المغيب 
طالباً قرب الحبيب


في قربه النفس تطيب 
تدعو الله فيجيب 
أنوار طه لا تغيب 
بلغنا لقاه يا مجيب 

Saya sayang Anda :D

Put a smile.. its gooooooooooooddd.. :D


Put the pain away. Put a smile towards.. ^.^

Jangan ingat orang yang gembira tidak mempunyai masalah.. Tetapi kerana orang itu menyayangi diri sendiri. 



aku rasaaa...sejak kebelakangan ini..hidup aku..

unhappy life.. fake smile..


Saya sayang Anda :D

Kalau aku bosan..


Assalamualaikum.. bersua kita lagi dalam laman blog aurafyrah.. kih3.. Sihat? :P Baiklah pulak kan tanya kesihatan orang bagai.. puiihhh.. sejak bila jadi baik sangat ini zafirah? xD

Kembali pada tajuk yang tertera di atas. Kalau aku bosan..

Saya sayang Anda :D

Hari Kematian semakin dekat.. =)

Ahhh..assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog ini. :p Dah macam nak bagi syarahan pulak.. Ok lupakan pasal iklan tak seberapa tu. Haa.. Hari ini..

3 APRIL 2012..


Hari ulang tahun kelahiran tuan rumah yang ke-18. Lama dah aku menetap dekat bumi nan asing ini. Maklumlah. Belum menjelajah seluruh pelusuk dunia. Tunggu aku jadi billionaire dulu. Amin.. kih3

Haa.. tak payah la cerita pasal kelahiran ini semuaa.. tolak tepi.. dushhhh~!

Saya sayang Anda :D

Random.. Cerita suka-suki. Antara yang hidup sahaja

Assalamualaikum.. :P dah lama tak kotorkan blog.. Rasa macam nak conteng-conteng post baru.. Ihiks.. Bukan apa. Dah kurang la interest untuk meng"online". Fakta! Ini telah terjadi di facebook dan twiiter. Berhabuks sudah adik beradik sosial tu. Biarkan je berhabuk. Malas aku nak bukak. Terasa membazir banyak masa yang amat disana. Ohh.. mcm selama ini tak pernah sedar kan. =.= Padahal dah lama dah sedar adik bradik tu banyak melekakan aku. Tapi, aku suka dengar bisikan rindu dari setan. Dia asyik suruh aku online je. Aku pun dengan iman yang agak lemah dan goyah ini pun terpikat. Jatuh hati terus.. Gedebuks!

Saya sayang Anda :D

Impian.. hanya sebuah impian..=)

Hari ini cerita bab impian la. Hek hek hek, semua orang ada impiankan.. Aku pun boleh.. Heee.. Disebabkan ini blog aku. Takkan terkubur kisah hidup hamba yang hina ini. Lalala. Tapi ini bukan impian yang sebenar pun. Impian suka-suki. Hanya angan-angan yang takkan tercapai dan tak mengharapkan sangat pun akan tercapai. Tapi kalau nak tercapai tu. Apa salahnya kan? Alhamdulillah.. muahaha.. xD (cakap macam kap lam ya nga)


Aku pun tak tahu kenapa aku boleh ada impian nak pergi Paris. (*,*) Sebab Eiffel Tower kot. Eventhough menara ini hanya menara besi. Yang tiada apa-apa. Tapi aku suka.. Suka sangat. (ok, berangan je lah)

Saya sayang Anda :D

Tertanya-tanya..



Tak kesah pun la where are you right now..~,~ Buatlah hal sendiri.. Ok ! (ayat pura-pura) pretending to be ok.. sometimes it makes my heart feels bad. Tapi nak buat macam mana kan.. macam tunggu bulan jatuh ke riba.. pasti benda tu takkan berlaku punyalah.. Ayat penyedap hati je yang boleh mengubat hati..

Betul la kan? Hanya ayat je yang bisa menggoyahkan dan menenangkan..

Saya sayang Anda :D

Jika baginda menangis di padang mahsyar.. aku menangis sekarang ini..



Dari Usman bin Affan bin Dahaak bin Muzahim daripada Abbas ra, bapa saudara Rasulullah SAW dari Rasulullah SAW telah bersabda, yang bermaksud:
“Aku adalah orang (manusia) yang paling awal dibangkitkan dari kubur (bumi) pada hari kiamat yang tiada kebanggaan. Bagiku ada syafaat pada hari kiamat yang tiada kemegahan. Bendera pujian di tanganku dan nabi-nabi keseluruhannya berada di bawah benderaku. Umatku adalah umat yang terbaik. Mereka adalah umat yang pertama dihisab sebelum umat yang lain. Ketika mereka bangkit dari kubur, mereka akan mengibas (membuang) tanah yang ada di atas kepala mereka. Mereka semua akan berkata: “Kami bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan kami bersaksi bahawa Muhammad itu Rasulullah. Inilah yang telah dijanjikan oleh Allah Taala serta dibenarkan oleh para rasul.” Ibnu Abbas ra berkata: “Orang yang pertama dibangkitkan dari kubur di hari kiamat ialah Muhammad SAW. Jibril as akan datang kepadanya bersama seekor Buraq. Israfil pula datang dengan membawa bersama bendera dan mahkota. Izrail pula datang dengan membawa bersamanya pakaian-pakaian syurga.”

Jibril as akan menyeru: “Wahai dunia! Di mana kubur Muhammad SAW?”

Saya sayang Anda :D

I Love Cetaphil !

Wink wink!. Banyak la pulak post hari ini kan.. Memang banyak pun benda nak diceritakan. Cuma malas atau rajin. Ada mood dan tak ada mood je. Lagipun, maklum sahajalah. Orang ade layout baru untuk blog. Tu yang batak sikit nak tulis banyak-2 hari ini. Hahaha

So hari ini. Eh bukan. kali ini. Kalau hari ini. yang ini dah masuk post ketiga dah buat hari ini. Tapi takpelah. Janji aku puas. XD

Kali ini nak cerita pasal pencuci muka. haha.. Tetiba je rajin sangat nak promote barang ini kan. Kih3..

Oh oh oh.. tu dia gambarnya.. 

Cetaphil Gentle Skin Cleanser..Made in Canada.. haha.. :P 

Saya sayang Anda :D

Ben 10.. :D part 1


Macam nak cerita pasal pakwe jugak kan? haha.. Tapi pakwe la jugak ini.. :P

Kelabu tu Ben. Putih tu Beny.

Kalau dicongak tambah tolak darab bahagi.. nak masuk 4 bulan dah.. Hoho..
Kelabu tu ganas. Yang putih tu baik sikit je lah. Tuan dia lagi baik.. wakaka.. :D


Saya sayang Anda :D

Selamat Hari Jadi Brother.. :D


Oh oh oh.. sebenarnya semalam hari jadi abang aku.. tapi tak menyempat nak wish.. :P 


5 Mac 2012


Selamat Menyambut Tahun Kelahiran Yang Ke-27.. haha.. gila tua.. xD

Tapi abang aku yang ini tak de dekat selangor sekarang ini.

Saya sayang Anda :D

List of Du'a for Study.. May Allah Bless Us.. =)




Du'a is the best cure for the stress of life. This is some du'a for all of us, especially those who are still in studying. May Allah granted us knowledge that will be useful for us. Insya-Allah.


Du'a before or during study

اللَّهُمَّ لا سَهْلَ إلَّا مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَ إنْتَ تَحْعَلُ الْحزْنَ إذَا شِئْتَ سَهْلاً
Allahumma la sahla illa ma ja'altu sahla, wa 'anta taj-alul hazna idha shi'ta sahla

O Allah!   There is nothing easy except what You make easy, and You make the difficult easy if it be Your Will
[Ibn Hibban]


Saya sayang Anda :D

KISAH WALI ALLAH DAN PADERI SAMA'AN - 50 SOALAN LAWAN 1 SOALAN.



Ini adalah kisah yang masyur dikalangan Ilmuan Islam.

Abu Yazid Al Bustami seorang ahli Sufi yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Tiga kali mimpinya itu berulang. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya.

Saya sayang Anda :D

The Sweetness of Marriage


"In A Relationship, Married Or Not"... You Should Read This Note...


MARRIAGE
When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand 'n said, I've got something to tell you. She sat down 'n ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly.

Saya sayang Anda :D

IBU SAYA DAN JUGA IBU ANDA SEBENARNYA PENIPU!!



Memang sukar untuk orang lain percaya,tapi itulah yang berlaku. Ibu saya memang seorang pembohong!! Sepanjang ingatan saya sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi saya. Saya perlu catatkan segala pembohongan itu untuk dijadikan renungan anda sekalian.


Cerita ini bermula ketika saya masih kecil.


Saya sayang Anda :D

Rawat hati yang luka..


Hari ini 4 Januari 2012.. Sebenarnya, masa nak tulis tarikh tu aku mesti tertukar 2011.. -.-'' sayang sangat dengan 2011. Dan esok merupakan hari persekolahan bagi yang bersekolah. Ada juga yang sebahagiannya yang telah memulakannya pada hari ini. Wahhh, skemanya ayat. -.-

Untuk yang bersekolah tu. Selamat Bersekolah. Haih. Nak ucap panjang-panjang susah sangat nak taip. Ada tak benda yang boleh terus je taip apa yang otak dan hati aku nak taip. Sungguh la. Sangat susah nak menaip dengan perasaan yang kacau bilau. Bila aku nak jumpa ubat dan anti-virus paling berkesan.


Berapa banyak pulak ubat yang aku kena telan?

1 dozen? atau 1 tan?

Saya sayang Anda :D

Alahai Abangku!

Assalamualaikum.. Eh3.. hai korang! weee<3 Hari ini aku nak cerita. Tapi cerita ini agak lama la. Ihiks.. :P Cerita pasal ubat.. Ubat ape?? Hoho..


Ini la ubatnya.. Panadol Soluble.. Nama pun soluble.. =.= mesti la larut betul tak? aiyakkk..!

Saya sayang Anda :D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...