Duit Syiling Baru!!..
Bakal berevolusi duit syling malaysia pada tahun hadapan nampaknyer, sudah lama kita menggunakan duit syiling yang kita guna pakai sekarang nieh.

Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengeluarkan siri ketiga duit syiling baharu bermula tahun depan.

Gabenor BNM Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata duit-duit syiling baharu yang dalam denominasi lima sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen diinspirasikan daripada ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan kaya negara.

"Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semulajadi, flora dan fauna dan seni kraftangan tradisional yang terdapat di Malaysia," kata beliau pada majlis pelancaran 500,000 set duit syiling peringatan bagi menandakan siri-siri duit syiling baharu itu di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau berkata yang siri duit syiling baharu ini lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya. Ia juga mempunyai sisi tepi yang berbeza-beza bagi memudahkan orang ramai dan mereka yang kurang upaya penglihatan mengenali dan membezakannya.

Duit syling berwarna kuning dan perak ini dibuat dengan menggunakan kemajuan terkini teknologi pembuatan duit syiling dengan memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan.

Logam baharu yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah dari jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama.

Siri baharu ini akan berada dalam edaran bersama-sama dengan siri yang sedia ada. Siri yang sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.

Bank pusat juga akan bekerjasama dengan institusi kewangan, perniagaan dan vendor yang mengendalikan wang tunai untuk memastikan peralihan yang lancar siri baharu ini.

"Vendor yang mengendalikan mesin wang tunai akan diberikan tempoh enam bulan untuk mengubah suai mesin bagi memudahkan penggunaan duit syiling baharu ini," kata Zeti.

Pada majlis itu, beliau turut memperkenalkan siri keempat duit kertas baharu yang akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada bulan September.
Photobucket

Bahagian Hadapan Duit Syiling
Memaparkan 14 titik yang melambangkan 13 negeri serta Wilayah Persekutuan dan lima garis mendatar yang melambangkan lima prinsip Rukun Negara.

Ikon Bagi Setiap Duit Syiling
50 sen - Sulur Kacang
20 sen - Bunga Melur
10 sen - Motif Orang Asli
05 sen - Destar Siga

Bahagian Belakang Duit Syiling
Memaparkan motif bunga raya yang merupakan bunga kebangsaan Malaysia, angka yang menunjukkan tahun penempaan, angka yang menunjukkan nilai duit syiling dan perkataan "Bank Negara Malaysia" sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling.

Photobucket

Duit syiling peringatan dah boleh dibeli bermula pada hari ini di ibu pejabat Bank Negara Malaysia dan cawangannya di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching. Duit syiling ni dah sah untuk digunakan. Siri yang lama pulak akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.
COPY AND PASTE.. heeeeee

Saya sayang Anda :D

No comments:

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...