hidup itu ibarat roda

hidup itu ibarat roda

Assalamualaikum wahai mata. :D acap kali mata sering menjadi bahan untuk memulakan ayat. Kerana mata kita boleh melihat alam. kerana mata juga kita dapat sama-sama baca entry kali ini.. :P Jadi bersyukurlah kepada-NYA. bukannya susah pun nak ucapkan syukur. Ucap sahaja Alhamdulillah. satu perkataan ajaib nikmatnya luas ertinya. sesiapa pun takkan tahu makna yang sebenar disebalik perkataan itu. mungkin ada maksud tersirat yang belum pernah manusia rungkaikan? Siapa tahu bukan? Hanya ALLAH. dia-lah sang pencipta.

Ahhh.. kembali semula berbasi-basa. kadang-kadang sampai lari dari tajuk kan? Siapa heran? Ayat tunggang langgang pun kalau tuan tanah punya blog dah begini. apakan daya? :P Accept me for who i am.

Manusia acap kali menggunakan frasa hidup itu ibarat roda. tapi pernah tak terfikir bahawa roda itu berputar bila ada yang menggerakkannya. Malah, tidak dinafikan roda juga melalui liku-liku yang agak sukar. Lagi-lagi bila jalan yang berlopak dan lecak yang sering kali menggotorkannya. Tapi roda tidak pernah terfikir untuk membersihkan dirinya, tidak pernah berfikir tentang keperitan yang dilaluinya. kerana apa? kerana keperitannya tidak dirasai oleh manusia. Manusia hanya memikirkan, bila rosak ganti yang baru. mudah bukan? Itulah prinsip manusia.

kadang kala, hidup ibarat roda ini tidak boleh digunakan kepada manusia. kadang-kala sahaja. jangan marah-marah. this is my opinion. sebab roda hanya berputar bila manusia menggerakkannya. bila tiada siapa yang menggerakkannya. Roda itu kesepian. Sepi kerana tiada pengalaman untuknya seharian bagi melalui jalan-jalan yang penuh dengan cabaran. Tetapi manusia? manusia sering diuji. setiap detik, setiap saat. manusia mempunyai pengalaman yang begitu luas. sehingga tidak tergambar. kadang-kala juga, manusia sendiri ingin melupakan pengalaman tersebut. walaupun pengalaman itu penuh dengan pengertian. kerana manusia sering kali terlupa.

manusia juga bukan ibarat roda. Roda itu simetri. Manusia juga simetri tetapi terfikirkah manusia, bahawa organ-organ dalam badan tidak simetri.adakah bentuk hati itu simetri? pastinya tidak bukan?roda tidak perlu memikirkan kesakitan. manusia? apabila jatuh. terus mengaduh. terus menangis. roda? hanya berdiam. tidak berkutik. walaupun setiap benda mempunyai perasaan. tetapi semua yang ada di sekeliling kita hanya bertasbih pada yang maha Esa.

Bagaimana pula dengan manusia? Manusia memikirkan kesenangan, kemewahan, hingga lupa bertasbih. hinggakan ada yang lupa pada diri. Roda yang dikatakan tiada perasaan oleh seorang manusia. hanya bertasbih dengan penuh kesyukuran. dengan penuh kesetiaan.

Mengapa masih berpegang bahawa hidup itu ibarat roda.? Mengapa tidak frasa lain digunakan? manusia tidak dapat merungkaikanya. Tetapi tidak bermakna kita tidak boleh menukarkannya. :D

Hidup itu ibarat helaian al-Quran...


Saya sayang Anda :D

No comments:

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...